Annons

Öser in pengar i techbolag – så mycket har Volvo investerat

Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, och finska Varjos VR-headset. Bolaget är en av investeringarna i Volvos techfond.
Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, och finska Varjos VR-headset. Bolaget är en av investeringarna i Volvos techfond. Foto: Press.
Volvo Cars teknikfond har gjort flera investeringar i startupsektorn. Hittills har storleken på investeringarna varit hemliga, men nu kan Di Digital avslöja hur mycket biltillverkaren öst in i två av bolagen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sedan starten 2018 har Volvos teknikfond gjort sammanlagt sju investeringar i olika techbolag. Bland annat har fordonstillverkaren skjutit in pengar i bolag som arbetar med laddning av elbilar, en bilpooltjänst för barn och VR, virtual reality.

Nyligen investerade Volvo i de två israeliska bolagen Mdgo och Uveye. Mdgo arbetar med AI, artificiell intelligens, inom medicin där tekniken kan användas för att beräkna skador vid bilolyckor. Uveye utvecklar teknik för skanning och inspektion av bilar som automatiserats. 

Hittills har Volvo varit förteget om hur mycket kapital man stoppat in i sina sju investeringar. I en intervju i februari förra året berättade dock Zaki Fasihuddin, vd för Volvo Cars teknikfond, att investeringarna är på ”betydande belopp”. 

Nu kan Di Digital avslöja att Volvos investeringar i techbolag under 2018 uppgick till 92 miljoner kronor. Det visar fondens årsrapport och bekräftas också av Stefan Elfström, presstalesperson på Volvo.

”De 92 miljoner kronor som framgår av rapporten motsvarar värdet av de investeringar som fonden gjorde under 2018”, skriver han i ett mejl till Di Digital.

Läs mer: Volvo har investerat flera hundra miljoner i sin nya bildelningstjänst 

Värdet motsvarar de två investeringar som genomfördes under 2018. Det handlar om San Francisco-baserade Freewire Technologies, som utvecklar snabbladdningsteknik för elbilar, samt Palo Alto-baserade Luminar, ett startupbolag som utvecklar sensorteknik för användning i självkörande fordon.

Mycket tyder på att Volvos techfond kommer fortsätta att ånga på. Fonden har fått ytterligare minst 50 Mkr i kapital från moderbolaget Volvo, enligt årsredovisningen. Under 2019 har teknikfonden hittills gjort fem nyinvesteringar. 

När man gick in i det finska AR-bolaget Varjo uppgav vd:n Zaki Fasihuddin att investeringen var ”märkbar” och att det skulle röra sig om flera miljoner euro. 

Därmed värderas portföljen troligtvis betydligt högre än 92 Mkr, som den låg på vid slutet av förra året. Exakt hur stort värde fonden har i dagsläget vill dock inte Volvo kommentera.

”Värdet på fondens innehav kommuniceras endast i årsredovisningen vilket innebär att vi får återkomma när 2019 års rapport publiceras”, skriver Stefan Elfström till Di Digital.

Läs mer: Volvo går in tungt i teknikbolag: ”Mycket lovande” 

Läs mer: Volvos satsar på startups med ny fond 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer