Annons

Så mycket har Wallenberg öst in i AI-bolaget

Marcus Wallenberg och Peltarions medgrundare Luka Crnkovic-Friis.
Marcus Wallenberg och Peltarions medgrundare Luka Crnkovic-Friis. Foto: Di.
Wallenbergs ägarbolag FAM satsar på svensk AI. Nu kan Di Digital avslöja hur mycket maktfamiljen hittills investerat i stjärnskottet Peltarion.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I mitten av januari kunde Di Digital avslöja att amerikanska fondmiljardären och matematikern James Simons, genom sitt family office Euclidean Capital, går in i svenska AI-bolaget Peltarion.

Peltarion utvecklar och erbjuder en AI-plattform som andra bolag kan använda sig av för att börja implementera AI i verksamheten. Bland annat har man samarbetat med banker, pappersindustrin och medicintekniska bolag. 

Dessutom har Peltarion en imponerande kundlista, som bland annat rymmer Tesla, BMW och NASA.

Läs mer: Amerikansk mångmiljardär går in i Wallenbergs AI-bolag 

I samma kapitalrunda, på totalt 182 miljoner kronor, gick även EQT Ventures och Wallenbergs FAM med. Båda var även med i en tidigare runda på 110 Mkr som stängdes i maj förra året.

Läs mer: Wallenbergs FAM och EQT Ventures går in i AI-doldisen Peltarion 

Det har tidigare varit okänt hur mycket Wallenbergs FAM totalt gått in med i Peltarion, men nu kan Di Digital berätta att industrifamiljen gått in med sammanlagt 92,8 Mkr genom ägarbolaget.

Hittills har Wallenberg köpt 291 278 stycken aktier i bolaget, en andel som motsvarar 12,6 procent av bolagets totala antal aktier.

Marcus Wallenberg har tidigare uttalat sig om hur viktigt han ser på AI för de svenska storbolagens framtid.

”Om man tänker på bolag som Ericsson eller ABB som är ute och konkurrerar på världsmarknaden. Då hjälper det inte att vara tvåa eller trea, då måste man vara nummer ett för att vinna ordern”, sade han under en paneldiskussion om AI förra året:

”Det finns spetskunskaper som vi är väldigt, väldigt bra på. Men ska man få upp landets kunskaper så måste vi få bredare kunskap om AI och på vilket sätt man kan använda det.”

Läs mer: Marcus Wallenberg: Det är nyckeln till svensk konkurrenskraft 

Allra först att gå in i Peltarion var dock EQT Ventures som redan 2016 gjorde sin första investering på 30 Mkr i bolaget och som sedan dess varit med i de två efterföljande rundorna. Hittills har riskkapitalbolaget gått in med omkring 110 Mkr.

EQT sitter just nu på 724 023 aktier, motsvarande 31,3 procent av de totala aktierna i Peltarion. 

Varken FAM eller EQT äger några stamaktier i bolaget. Det är sedan tidigare endast grundarna Luka Crnkovic-Friis och Måns Erlandsson som innehar stamaktier, men efter den senaste kapitalrundan visar det sig att även James Simons fått en mindre andel stamaktier i bolaget.

Läs mer: AI-geniet: "Alla är inte redo för vad som kommer" 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer