Annons

Så mycket investerar Anders Borg i sina startupbolag

Anders Borg, finansminister 2006–2014 (m) och tidigare vice ordförande i Kinnveik.
Anders Borg, finansminister 2006–2014 (m) och tidigare vice ordförande i Kinnveik. Foto: Joey Abrait
Anders Borg har hittills investerat i fyra startupbolag. Summorna har varit hemliga, men nu har Di Digital grävt fram aktieböckerna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den tidigare finansministern Anders Borg började under 2018 investera i snabbväxande teknikbolag. Han berättade om detta under Almedalen i juli utan att nämna några av bolagen. Nyheten fick stort genomslag.

Under sommaren och hösten framkom det att Anders Borg hade gått in i de tre fintechbolagen Lysa, Dicopay och Lendify samt i Regily, som hjälper företag att snabbare registrera sina kunder digitalt. Hur mycket Anders Borg hade investerat ville varken han eller bolagen kommentera. 

Nu kan Di Digital rapportera att det i tre av fyra fall rör sig om investeringar på omkring eller strax över en halv miljon kronor. Det framgår av aktieböckerna i Lysa, Dicopay och Regily.

Anders Borg vill inte kommentera beloppen men säger att han räknar med att fortsätta investera i dessa bolag.

”Tanken är att kunna gå vidare med dem i senare rundor i takt med att man lär känna bolagen”, säger han.

Den enskilt största posten i portföljen är i Regily, vars grundare Kristoffer Cassel och Alexej Kuznetsov tidigare har arbetat på betalbolaget Klarna. Anders Borg äger 1 procent av bolaget, en post som i oktober var värd drygt 700.000 kronor.

Anders Borg äger även 0,3 procent av Lysa, som erbjuder digital kapitalförvaltning. Den posten var vid nyemissionen i maj värd 500.000 kronor. Finansmannen Christer Gardell, som investerade 15 miljoner kronor vid samma tid, äger i sin tur 8,6 procent av Lysa.

Hans aktier i Dicopay, som bygger en fakturalösning för småföretagare, är värda 520.000 kronor, vilket motsvarar 2 procent av bolaget. Di Digital har inte kunnat ta del av Lendifys aktiebok.

”Jag ser framför mig någon eller några investeringar per år i en portfölj av snabbväxande, utmanande digitala bolag”, säger Anders Borg.

Hösten och vinterns turbulens på börsen har särskilt drabbat techsektorn. Anders Borg säger att han är i regelbunden kontakt med sina portföljbolag, bland annat i frågor som rör kapitalmarknaden.

”Den allmänna riskmiljön har förändrats, om man uttrycker sig försiktigt. Där har jag tryckt på att de bör försäkra att de har sin finansiering klar för de kommande 18 till 24 månaderna.”

Hur ser du på marknadsläget?
”När man investerar i den här typen av bolag måste man ha ett långsiktigt perspektiv. Det handlar inte om börsen på sex till tolv månaders sikt. Det är naturligt att bolag med högre värderingsmultiplar tar mer stryk. Man söker trygga bolag med starkt kassaflöde och låg skuldsättning.”

Läs mer: Anders Borg och Jarnheimer satsar på faktura-app 

Läs mer: Anders Borg investerar i Klarna-veteraner 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer