Annons

Så mycket kostade svenska betalraketens USA-köp

Alexandre Gonthier, grundare av Pay With My Bank, och Trustlys vd Oscar Berglund.
Alexandre Gonthier, grundare av Pay With My Bank, och Trustlys vd Oscar Berglund. Foto: Press och Amanda Lindgren.
Det svenska betalbolaget Trustly gjorde nyligen inträde på den jättelika amerikanska marknaden genom ett förvärv av Pay With My Bank. Nu kan Di Digital avslöja stora delar av köpesumman i affären.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Svenska Trustly har växt med över 50 procent varje år tack vare sitt system för betalningar och insättningar över nätet direkt via kundens bank. Prognosen var att omsätta ungefär 700 miljoner kronor under 2018.

I början av juni aviserade Trustly att de kliver in på den amerikanska marknaden genom ett förvärv av branschkollegan Pay With My Bank. Parterna valde då att hålla köpesumman hemlig.

Nu kan Di Digital avslöja att ägarna till Pay With My Bank ersatts med Trustly-aktier värda totalt 142 miljoner kronor. Det framgår av handlingar som lämnats in till Bolagsverket.

”Jag kan bekräfta att det är del av transaktionen. Som vi tidigare sagt består köpeskillingen av en mindre del kontanter och en större del aktier”, säger Jonas Palmquist, finanschef på Trustly.

Om förvärvet blir lyckosamt och når vissa uppsatta mål kan Pay With My Banks tidigare ägare se fram emot ytterligare miljonregn.

”Det finns en rörlig ersättning i form av aktier som kan tillkomma under de närmsta två åren. Vår förväntan och förhoppning är så klart att affären blir ännu större”, säger Jonas Palmquist.

Läs mer: Betalbolaget Trustly struntade i norsk lag – fortsatte trots förbud 

Pay With My Bank grundades 2012 av schweizaren Alexandre Gonthier. På ett bräde ersätts han med Trustly-aktier värderade till nästan 76 Mkr, enligt handlingarna. 

Som tidigare vd för Pay With My Bank blir Alexandre Gonthier dessutom landschef för Trustlys verksamhet i USA.

”För oss är det här en strategiskt jätteviktig affär. Nu tar vi ett första kliv utanför Europa. Vi hade tankar på en sådan expansion ändå, men förvärvet accelererar verkligen tidsplanen”, säger Jonas Palmquist.

Huruvida tjänsten kommer döpas om till Trustly i USA eller fortsatt heta Pay With My Bank är ännu oklart.

”Varumärket mot konsumenten är en öppen fråga. Vi får se vad som fungerar bäst”, säger han.

Det Silicon Valley-baserade bolaget har tidigare tagit in omkring 190 miljoner kronor i riskkapital. En av investerarna är Wellington Partners som nu kammar hem en aktiepost i Trustly värderad till 11 Mkr, enligt dokumenten.

Även välrenommerade Balderton Capital hörde till en av Pay With My Banks tidigare ägare. De ser däremot ut att helt och hållet ha blivit utköpta av Trustly i samband med affären, eftersom de inte tilldelats några aktier i det svenska bolaget.

Tidigare i år kunde Di Digital avslöja att Trustly hade förvärvat det svenskgrundade Maltabolaget Entercash för hundratals miljoner kronor.

Läs mer: Trustly köper konkurrent – guldregn över okända Maltasvenskar 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer