Hoppa till innehållet

Så mycket kostar Spotifys nya New York-kontor

Förlusterna ökar för Spotify och redan nu har streamingjätten bokat upp tiotals miljarder kronor i utgifter de närmsta åren. Kontoret på 4 World Trade Center i New York utgör i sig en miljardpost, visar bokslutet.

En svart resultatrad blir allt mer avlägsen för musikjätten Spotify. I fjol ökade förlusterna med 133 procent till 5,3 miljarder kronor.

Läs mer: Spotifys förluster skenar inför börsnoteringen

Det som tyngde var framför allt ökade lånekostnader. Så sent som i mars 2016 tog bolaget ett lån 1 miljard dollar för att finansiera verksamheten.

För ett bolag som förbereder en börsnotering i närtid gäller det så klart att få ned kostnaderna.

Men en närmare läsning av årsredovisningen visar att Spotify under 2017 har skaffat sig ytterligare förpliktelser i form av miljardnotor som ska betalas de närmaste åren.

I början av året tecknade Spotify ett sjuttonårigt leasingavtal för ett kontor på 35 000 kvadratmeter på den minst sagt exklusiva adressen 4 World Trade Center på Manhattan i New York.

Läs mer: Spotify nyanställer i New York

Förvisso får bolaget i och med flytten 11 miljoner dollar, eller knappt 100 miljoner kronor, i hyresbidrag från delstaten New York.

Men sammanlagt ska man under de kommande 17 åren betala minst 480 miljoner euro, eller knappt 4,7 miljarder kronor, i hyra framgår det av årsredovisningen. 

Utslaget per år blir det drygt 275 miljoner kronor i hyra för Manhattan-kontoret.

Dessutom har musikjätten avsatt en remburs, eller ett ovillkorligt åtagande, på motsvarande drygt 250 miljoner kronor som säkerhet.

Utöver detta tillkommer det kostnader för att iordningsställa våningarna, skriver Spotify utan att gå in på detaljer.

Läs mer: Miljardnota för Spotifys nya Stockholmskontor 

En annan miljardnota berör de mångåriga avtal med stora skivbolag och musikförläggare som Spotify har slutit. Det har gjorts ett stort nummer av detta och i affärspress har det beskrivits som en nyckelkomponent inför börsnoteringen.

Läs mer: Så påverkas du av Spotifys nya skivbolagsavtal

Det exakta innehållet i uppgörelserna har ännu inte framkommit men i årsredovisningen skriver Spotify åtminstone att de förbinder sig till royaltyutbetalningar på minst 2 miljarder euro, eller motsvarande knappt 20 miljarder kronor, under de kommande två åren.

I amerikansk media har det spekulerats kring att skälet till utbetalningarna skulle kunna vara att få bättre villkor för royalty framöver. De skulle alltså kunna leda till en förbättrad lönsamhet för det svenska musikbolaget.

Men de innebär också att Spotify redan har bokat upp stora utgifter under kommande år.

Kanske säger miljardposterna något om bolagets stora planer framöver. De rör ju själva kärnan i Spotifys affär.

Någonstans måste såklart de tusentals anställda sitta och musiken är råvaran som Spotify förädlar med sin plattform.

Nu måste Daniel Ek bara se till att få ännu bättre snurr på intäkterna än på kostnaderna.

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera