Annons

Så mycket tjänar svenskarna på Airbnb

Airbnb:s medgrundare och vd Brian Chesky.
Airbnb:s medgrundare och vd Brian Chesky. Foto: Eric Risberg
Att hyra ut lägenheten via Airbnb blir allt vanligare. Även i Sverige ökar uthyrningen, Di Digital har tagit del av färska siffror för svenska storstäderna som visar vad den som hyr ut kan tjäna ihop på sin lya.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Uthyrningsplattformen Airbnb har under de senaste åren tagit sig in på allt fler europeiska marknader och i allt fler städer. 

Men företaget har också stött på motstånd eftersom tjänsten jämförts med hotellverksamhet. Nyligen förbjöds uthyrning via Airbnb i turisttäta Palma på Mallorca. 

Läs mer: Skatteverkets nota för Airbnb-fuskarna: 15 miljoner kronor 

Sedan tidigare har Amsterdam och Paris begränsat antalet dagar man kan hyra ut lägenheter och även på företagets hemmaplan i USA finns sådana restriktioner.

I Sverige väljer allt fler att hyra ut via Airbnb. Enligt en ny undersökning av organisationen Hyresgästföreningen uppgår antalet lägenheter som hyrts ut en eller flera gånger via Airbnb sedan starten 2010 till 12 700 i Stockholm, 5500 i Göteborg och 2705 i Malmö. 

Läs mer: Så ska Airbnb locka en miljard gäster om tio år

Det är 2,63 procent av det sammanlagda lägenhetsbeståndet i Stockholm, 1,96 i Göteborg och 1,67 i Malmö.

Enligt rapporten är Airbnb nu etablerat i Sveriges tre största städer. I juni i år var 2600 lägenheter i Stockholm upplagda för uthyrning via Airbnb, i Göteborg var det 1330 stycken och i Malmö 780. I procent av det totala bostadsbeståndet är det 0,54 procent för Stockholm och 0,48 procent för Göteborg och Malmö.

Läs mer: Airbnb växer snabbt i Sverige — men skattar inte 

Det går att göra en hel del pengar på sin lägenhet, om man har rätt att hyra ut den. Snittintäkten per dag i Stockholm är 1100 kronor, 998 kronor i Göteborg och 711 kronor i Malmö. 

Det är inte heller ovanligt med professionella värdar, alltså värdar som hyr ut fler än ett objekt. I Stockholm utgör de 16 procent, i Göteborg är siffran 15 procent och i Malmö är den uppe i hela 21 procent.

Men korttidsuthyrningen i Sverige ligger enligt rapporten på en jämförelsevis låg nivå när man tittat på andra städer i Europa. Något som har med ägandeformen i Sverige att göra enligt rapportens författare Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen.

”Sveriges tre största städer domineras av hyres- och bostadsrätt. Det är upplåtelseformer som syftar till att den som står på kontraktet ska bo där. Dessutom måste du be om tillstånd att få hyra ut, och bor du i hyresrätt är det sannolikt att du får nej på din förfrågan. En majoritet av bostadsrättsföreningarna är också negativt inställda har det visat sig i enkäter”, säger han.

I många andra europeiska städer där uthyrning via Airbnb blivit ett hett ämne är det vanligare med ägarlägenheter. Den formen av upplåtande innebär att innehavaren kan äga flera lägenheter och hyra ut obegränsat, något som leder till att fler lägenheter också hyrs ut via Airbnb enligt Martin Hofverberg.

”Städer som Barcelona försöker med olika lokala regleringar, inspektörer, böter och licenskrav att minska korttidsuthyrningens genomslag. Men uthyrningarna ökar ändå”, säger han.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer