Hoppa till innehållet

Så mycket tjänar tech-entreprenörerna

De har grundat några av Sveriges mest hajpade techbolag. Men hur mycket tjänar de? Di Digital har kartlagt Sveriges mest framgångsrika internet-entreprenörer.

Spotifys grundare Daniel Ek, United Screens Stina Honkamaa och Klarnas Sebastian Siemiatkowski.
Spotifys grundare Daniel Ek, United Screens Stina Honkamaa och Klarnas Sebastian Siemiatkowski.

Unga svenska teknikbolag som Spotify, Klarna, Tictail och Truecaller håller på att sätta ett globalt avtryck. Grundarna är i de flesta fall kvar som delägare och har aktier värda mångmiljonbelopp. Men liksom vanliga dödliga har de också utgifter och behöver få ut pengar för att leva.

Di Digital har gått igenom Skatteverkets siffror för 2014 för att se hur mycket tech-entreprenörerna tog ut i lön och kapitalvinst under förra året. 

Toppar listan gör Markus "Notch" Persson, grundare av Minecraft. Under 2014 hade han sammanlagt 953 miljoner kronor i inkomst av tjänst och överskott av kapital. Markus Persson tjänade runt 12,5 miljarder kronor på försäljningen av Mojang till Microsoft i fjol. I december förra året köpte Minecraft-miljardären bland annat det dyraste huset i Beverly Hills för en halv miljard kronor. 

Läs mer: Notch engagerar sig i flyktingkrisen

I toppen finns också Sebastian Knutsson, medgrundare till King. Under 2014 hade Sebastian Knutsson en sammanlagd inkomst på 199 Mkr. Mobilspelsbolaget King noterades på börsen i fjol och Sebastian Knutsson blev då miljardär. I år köptes King ut från börsen av speljätten Activision Blizzard i en av de största affärerna i svensk internethistoria. Prislappen landade på motsvarande 50 miljarder kronor.

Läs mer: 4 av 5 King-grundare blir miljardärer

I botten av listan finns grundarna av ett par hajpade men än så länge unga teknikföretag. Johan Attby, grundare av Fishbrain, plockade bara ut en månadslön på runt 35 000 kronor i månaden under 2014 trots att hans bolag värderas till 167 Mkr. Carl Waldekranz, medgrundare av Tictail, hade en total inkomst på 362 000 kronor, motsvarande en månadslön på 30 000 kronor. Tictail tog i år in 189 miljoner kronor i ny finansiering.

Läs mer: Så ska svenska Tictail konkurrera med jättarna


Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera