Hoppa till innehållet

”Så når du framgång i Kinas tech-industri”

I senaste avsnittet av Den Digitala Draken ger programledarna praktiska råd om hur man driver startupbolag i Kina. Programledaren Jacob Lovén listar tre konkreta råd till den som funderar på att ta steget.

Den Digitala Draken är en podcast av entreprenörerna Tom Xiong, grundare av tränings- & hälso-startupen Move Shanghai i Kina och Jacob Lovén, rådgivare och konsult inom digital transformation. Bild: Pressbild
Den Digitala Draken är en podcast av entreprenörerna Tom Xiong, grundare av tränings- & hälso-startupen Move Shanghai i Kina och Jacob Lovén, rådgivare och konsult inom digital transformation. Bild: Pressbild

I det senaste avsnittet av Den Digitala Draken hyllar vi våra lyssnare genom att ta vi upp några av de hundratals frågor som har strömmat in de senaste månaderna. Vilken roll spelar den Kinesiska staten? Hur använder Alibaba konsumtionsdata för att expandera? Vad händer i Kina inom VR och AR? Var och en av dessa frågor skulle lätt kunna bli ett helt avsnitt och hålla oss upptagna med research i månader, men låt oss ta en sak i sänder.

Lyssna på senaste avsnittet nu direkt på Itunes.

Ett ämne som vi ofta får frågor kring är klimatet för startups och hur det har påverkats av marknadens massiva storlek. Området är lika komplext som intressant eftersom vi själva har ställt samma frågor till entreprenörer i Kina och fått höra lika många fördelar som nackdelar. En många gånger större marknad skapar en ny form av stress för de som driver en startup.

Bolagen i Kina är formade i ett av de mest extrema företagsklimaten på jorden.

Vi vill dela med oss av några exempel på de mindre uppenbara effekterna för dig som planerar att starta något i Kina.

1. En helt ny nivå på stress från konkurrensen

De klassiska startup-principerna såsom “Jämför inte med andra” och “var inte hemlighetsfull med din produkt” må vara relevanta i Sverige men är inte alls lika tillämpbara på den kinesiska marknaden, just på grund av dess storlek. Bolagen i Kina är nämligen formade i ett av de mest extrema företagsklimaten på jorden där varken time-to-market, kontraktsbrott eller varumärkesintrång är hinder.

Som enskild entreprenör får man därför räkna med att ständigt tvingas vara på sin vakt från aktörer som inte tvekar att kopiera ens idé eller produkt samma ögonblick som man får minsta framgång.

2. Många människor resulterar i stora ekosystem

I en marknad som Sverige är det relativt enkelt att få en övergripande bild av en bransch, ekosystemet och dess aktörer. Det finns alltid någon som känner någon som kan ge dig tips eller ge dig rätt introduktioner och även en miljonstad som Stockholm känns hyfsat okomplicerad på den fronten.

Men när det kommer till städer som till exempel Shanghai eller Peking med 25-30 miljoner invånare så ökar komplexiteten för den som vill få överblick. Att till exempel hitta en mentor eller rätt partnerskap kan därför bli en överväldigande utmaning.

3. Pragmatism ersätter förspelet

Faktorerna ovan har skapat en effektivisering i systemet och frasen “Vi borde samarbeta…” har en annan, mer bokstavlig betydelse än den vi är vana vid i Sverige. Medan vi har lyxen att ta de där många luncherna, känna in och nå konsensus innan vi tar steget att samarbeta så har dessa ritualer i stort sett rensats ut på Kinas startup-scen till förmån för allas behov av att tidsoptimera. Funkar samarbetet är alla glada och funkar det inte går man vidare, helt enkelt.

Hela avsnittet där vi svarar på lyssnarfrågor finner du på Itunes eller i spelaren nedan.

Jacob Lovén

Fotnot: Den Digitala Draken är en podcast av entreprenörerna Tom Xiong, grundare av tränings- & hälso-startupen Move Shanghai i Kina och Jacob Lovén, rådgivare och konsult inom digital transformation. Duon har mångårig erfarenhet från internet- och mediebolag som Klarna, Schibsted och MTG men har på senare år vänt blicken för att fascineras av den Digitala Draken i öst, Kina.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera