Annons

Så påverkas svenska e-handlare av EU:s nya inreseförbud

Svenska e-handlare kan andas ut – Postnord påverkas inte av EU:s nya inreseförbud
Svenska e-handlare kan andas ut – Postnord påverkas inte av EU:s nya inreseförbud Foto: Marcus Ericsson/TT
Det ska fortsatt inte vara några problem för e-handlare att skicka paket inom Europa, trots det nya reseförbudet i spåren av coronaviruset. ”Utanför Europa är det mer vanskligt”, säger Arne Andersson, e-handelsrådgivare på Postnord. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tisdagens beslut från EU:s stats- och regeringschefer om att införa ett tillfälligt inreseförbud till unionen ska inte påverka varu- och godstransporten till Sverige. 

Däremot håller Postnord fast vid sitt tidigare beslut att inte skicka paket till Kina, Afrika och Sydamerika. Varor och paket från Kina skickas dock till Sverige. 

”De skickas, för vår del är det inga jättevolymer, men det funkar. För modeföretag som har sin tillverkning i Kina betyder ju det att man kan sälja sina kollektioner i hyfsad tid”, säger Arne Andersson. 

Postnord forsätter också att skicka paket till hela Europa, inklusive Schengenområdet, samt till bland annat Japan, Kanada, USA och Storbritannien. Främst går transporterna via sjö, tåg och lastbil. Till USA går fortfarande fraktflygen som de ska. 

”Det är persontrafiken som påverkas. Transportmässigt fungerar det men det kan däremot ta lite längre tid.”

För e-handlare med hemmamarknad i Europa ska det inte vara några problem att fortsätta sin verksamhet.

”Man får räkna med några dagar till en vecka generellt för leverans. Det är egentligen normala tider. Men det kan ju också ta lite längre tid, men det är fruktansvärt svårt att säga.” 

Om fabriker däremot stänger kommer det att påverka leveranserna. 

”Det är ju en annan sak, men vi stänger ju inte transporterna om vi inte behöver. Det ska ju oerhört mycket till innan man stryper varuförsörjningen för då är det ju totalslut. Men det är ingen fara för tillfället men ingen vet vad som händer imorgon”, säger Arne Andersson.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer