Annons

Så rik är den anonyma bitcoinskaparen

Kryptovalutan Bitcoin för omkring tio år sedan. Nu påstår sig John McAfee ha spårat upphovsmannen.
Kryptovalutan Bitcoin för omkring tio år sedan. Nu påstår sig John McAfee ha spårat upphovsmannen. Foto: TT
Den eller de som skapade bitcoin uppskattas vara god för omkring 50 miljarder kronor. Nu påstår it-profilen John McAfee att han vet vem som döljer sig bakom aliaset Satoshi Nakamoto.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den eller de som i oktober 2008 presenterade bitcoin för världen i ett så kallat ”white paper” kallade sig då Satoshi Nakamoto.

Sedan dess har bitcoin stigit kraftigt i värde. Handeln har svängt kraftigt och på torsdagen står kursen i drygt 5 400 dollar, eller strax över 50 000 kronor.

Det är nära 70 procent lägre än toppnoteringen i december 2017. Trots raset har den person eller den grupp som skapade bitcoin en hel del pengar att tjäna.

Tidiga uppskattningar gör gällande att Satoshi Nakamoto själv har skapat strax under en miljon enheter för omkring tio år sedan. Det motsvarar nära 6 procent av alla bitcoin som just nu cirkulerar.

Eftersom denna bitcoinskatt inte har rörts sedan dess har många antagit att upphovspersonen är död.

Det har också gjorts flera försök att identifiera kryptovalutans skapare. Till exempel pekade magasinet Newsweek ut fysikern Dorian S. Nakamoto i Kalifornien, något han själv förnekade.

Läs mer: Nobelpristagaren: Troligt att bitcoin tappar allt värde 

Nu hävdar it-profilen John McAfee, som byggde ett välkänt virusskydd med samma namn, att han vet vem som döljer sig bakom detta alias.

”Hela mitt liv har jag spårat folk som är bäst i världen, och som döljer sin identitet”, säger han till Bloomberg.

”Att hitta Satoshi var hur enkelt som helst för mig.”

Bakom namnet ska det enligt John McAfee ligga en grupp personer. Däremot ska en person, som bor i USA, ha skrivit den ursprungliga beskrivningen av bitcoin som publicerades 2008.

Tidigare uppgav John McAfee att han skulle röja personens identitet. Senare backade han sedan hans juridiska ombud hade avrått.

Amerikanska myndigheter ska vilja få John McAfee utlämnad från Bahamas, där han har sin bas.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer