Hoppa till innehållet

Så rika blir de på framgångssagan Spotify

En anonym kodare blir miljardär och grundarna kan sälja till minst 300 gånger insatsen. Så rika blir Spotifys olika delägare vid en börsnotering.

Svenska Creandum, Northzone och Folksam har investerat i Spotify – liksom Napster-grundaren Sean Parker. Klart största ägare är dock grundaren Martin Lorentzon följd av grundare och vd Daniel Ek.
Svenska Creandum, Northzone och Folksam har investerat i Spotify – liksom Napster-grundaren Sean Parker. Klart största ägare är dock grundaren Martin Lorentzon följd av grundare och vd Daniel Ek.

Spotify grundades 2006 och väntas senast under första halvåret 2018 ta steget till börsen i New York.

Bolagsvärdet spås enligt de senaste uppgifterna landa på omkring 130 miljarder kronor. Spotifys värde har ökat kraftigt de senaste åren.

Så här rika blir grundarna, de tidiga investerarna och några av Spotifys mer kapitalstarka ägare vid den kommande börrsnoteringen:

Martin Lorentzon, grundare

Foto:

Investerade 50 miljoner kronor i Spotify 2006 och 2007. Sedan dess har värderingen stigit från cirka 100 Mkr till 130 miljarder kronor. I dag äger Martin Lorentzon aktier värda cirka 16 miljarder kronor.

Liksom sin medgrundare Daniel Ek har Martin Lorentzon investerat i Spotify via Cypern, dit paret flyttade sin förmögenhet i mitten på nollnolltalet.

Läs mer: Spotifys vd har ett brevlådebolag på Cypern

Daniel Ek, grundare och vd Foto: Michael Loccisano

Investerade 20 miljoner kronor i Spotify till en början, enligt Di Digtals uppgifter. Hans aktier var i början värda knappt 50 miljoner kronor. I dag är hans innehav värt omkring 13 miljarder kronor – det vill säga drygt 600 gånger den ursprungliga insatsen.

Läs mer: Daniel Ek har sålt aktier i Spotify för 300 miljoner

Doldisen Felix Hagnö får 300 gånger pengarna

Foto:

Felix Hagnö, som grundade Tradedoubler ihop med Martin Lorentzon, fotad 2006. Foto: Joey Abrait

Felix Hagnö grundade Tradedoubler ihop med Martin Lorentzon. Han fick tidigt 10 procent av Spotify för 10 miljoner kronor, enligt Di Digitals uppgifter. I dag är hans innehav värt över 3 miljarder kronor.

Ludvig Strigeus – programmeraren som blev miljardär

Foto:  

Stjärnprogrammeraren Ludvig Strigeus grundade svenska μTorrent. Fildelningstjänsten kom att lägga grunden för Spotifys tekniska plattform. Ludvig Strigeus blev anställd på Spotify och fick strax under 5 procent av bolaget som betalning. I dag är Ludvig Strigeus innehav i Spotify värt drygt 1,5 miljarder kronor, enligt Di Digitals uppskattning.

De första externa delägarna

Foto: Jack Mikrut

Riskkapitalbolaget Northzones partner Pär-Jörgen Pärson ledde den första externa investeringen i Spotify. Foto: Jack Mikrut

Northzone, Creandum och Bengt Hagnö, far till delägaren Felix, investerar drygt 140 miljoner kronor i Spotify. I dag är samma aktier värda 12,4 miljarder kronor.

Northzone äger i dag aktier i Spotify värda nära 6 miljarder kronor. Creandums andel uppgår till drygt 3 miljarder kronor, enligt Di Digitals källor.

Napster-grundarens aktier har stigit med 3500 procent

Foto:

Spotifys tidigare styrelseledamot Sean Parker grundade en gång fildelningsnätverket Napster, en tydlig förlaga till streamingtjänsten. Foto: TT

Napster-grundaren Sean Parker och kändisfonden Founders Fund investerar motsvarande 111 Mkr i Spotify. Fildelningstjänsten Napster var en av föregångarna till Spotify, enligt vd:n Daniel Ek. Sedan Sean Parkers investering har Spotify ökat 35 gånger i värde.

Coca Cola får sex gånger insatsen

Coca Cola och Goldman Sachs deltar när Spotify tar in 100 miljoner dollar i kapital. Sedan dess har Spotifys aktiepris stigit sex gånger.

Telia drar in en miljard på sitt Spotify-köp

Foto:

Telias vd Johan Dennelind och Daniel Ek i samband med att telekombolaget investerade i musiktjänsten. Foto: Jesper Frisk

Spotify tar in 4,5 miljarder kronor i sin senaste stora nyemission. Bland deltagarna finns Telia, som investerar motsvarande 950 Mkr i Spotify. Med nuvarande pris är Telias aktier värda nästan det dubbla.

Pensionsjättar tjänar miljardbelopp

Foto: Jack Mikrut

Jens Henriksson, vd för Folksam, som tecknade konvertibler i Spotify under våren 2016.

På våren 2016 AMF och Alecta köper Spotify-aktier för drygt 1,3 miljarder kronor. I oktober 2017 är aktierna värda 2,7 miljarder kronor. Samma år köper AMF och Folksam så kallade konvertibler i Spotify för drygt 500 Mkr. 

Läs mer: Pensionsjättar drar in miljardbelopp på aktier i Spotify

Källor: Bolagsverk i Sverige och utomlands, anonyma källor

Läs mer om Spotify:Foto:

Spotifys okända svenska ägare gör miljardklipp

Foto:

Nobbade Spotify 2008 – nu är bolaget värt över 100 miljarderFoto: TT/Jesper Frisk

Så ska grundarna stärka kontrollen över Spotify

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera