Hoppa till innehållet

Så ser världens centralbanker på kryptovalutor

Kryptovalutor har blivit en riktig snackis över köksbordet och ett ämne som alla har en åsikt om. Så här ser några av världens centralbanker på fenomenet som nu sprider sig som en löpeld över världen. 

Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves.Foto: Marko Säävälä/TT

Bitcoin och andra kryptovalutor är glödhett och i takt med att intresset för olika digitala valutor blir allt febrigare har även världens centralbanker känt sig nödgade att ge sin syn på den nya tekniken. 

Svenska Riksbanken utreder som bekant möjligheten att ge ut en e-krona och hur en sådan ska se ut. Förra veckan gjorde även riksbankschefen Stefan Ingves klart att e-kronan är något helt annat än kryptovalutor som till exempel bitcoin. 

”Pengar ska vara ett betalningsmedel, en räkneenhet och en hygglig värdebevarare. Bitcoin är ingen värdebevarare. Bitcoin är inte ens pengar, är inte i närheten av pengar. Namnet är helt felaktigt, det har inget med mynt att göra. Bitcoin är möjligen någon form av diffus vara som kanske finns på en hårddisk men det är inte pengar”, sa Stefan Ingves till Di Digital.  

Läs mer: Ingves om de som köper bitcoin: "De får klara sig på egen hand" 

Enligt en sammanställning av Bloomberg har den amerikanska centralbanken, Fed, än så länge antagit en mer avvaktande hållning till både en potentiell e-dollar och kryptovalutor i allmänhet. 

Fed-ledamoten Jerome Powell, som nominerats till ny Fed-chef av president Donald Trump, pekade tidigare i år på både tekniska utmaningar och integritetsproblem med en kryptovaluta utgiven av en centralbank. 

Den japanska centralbankschefen Haruhiko Kuroda sa i oktober att man inte har några planer på att ge ut en digital valuta i närtid medan Mark Carney, chef för Bank of England, har sagt att kryptovalutor har potential att revolutionera finansbranschen och att blockkedjetekniken kan innebära ett lyft för centralbanker. Några e-pund finns dock inte på kartan i dagsläget, skriver Bloomberg.  

Tyska Bundesbank har dock en betydligt mer skeptisk inställning och Carl-Ludwig Thiele kallade i september bitcoin för "en spekulativ leksak snarare än ett betalningsmedel". Trots den skeptiska inställningen har dock Bundesbank studerat hur blockkedjetekniken kan användas i betalsystem. 

Läs mer: Då kan e-kronan vara här: "Ett långsiktigt projekt" 

Andra skeptiker återfinns bland annat i Indien, där det är förbjudet att använda kryptovalutor, och Ryssland där centralbankschefen Elvira Nabiullina har sagt att "vi är helt emot privata pengar vare sig de är i virtuell eller fysisk form". 

Den senaste centralbankstoppen som anslöt sig till kritikerskaran är Australiens centralbankschef Philip Lowe som på onsdagen varnade för att hajpen kring kryptovalutor känns som en spekulativ mani. 

”När man tänker på den enbart som ett betalningsinstrument verkar det mer troligt att den attraherar dem som vill göra transaktioner i den svarta eller illegala ekonomin, snarare än vardagliga transaktioner”, sa Philip Lowe i ett tal i Sydney på onsdagen, enligt Bloomberg. 

”Därför känns den nuvarande fascinationen med dessa valutor mer som spekulativ mani än att det har att göra med deras användning som en effektiv och bekväm form av elektronisk betalning”, fortsatte han.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera