Annons

Så ska de motarbeta ett av världens största samhällsproblem

Klaritys vd Eliza Kücükaslan och Norrskens grundare Niklas Adalberth.
Klaritys vd Eliza Kücükaslan och Norrskens grundare Niklas Adalberth.
För närmare två år sedan drog Klarna-grundarens Norrsken Foundation igång antikorruptionsbolaget Klarity i sitt labb. Med sin tekniska lösning ska de hjälpa till i arbetet mot vardagskorruption.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I juli 2016, bara ett par veckor efter att Klarna-grundaren Niklas Adalberth hade berättat att han skulle starta Norrsken Foundation, grundades visselblåsarbolaget Klarity i stiftelsens labb. Tanken med bolaget var att mobilisera aktivister runt om i världen genom att erbjuda en plattform där man på ett säkert sätt kan ladda upp bevis för vardagskorruption via mobilen.

Läs även: Klarna-grundare startar visselblåsar-app 

Korruption har länge setts som ett av de stora problemen till social och ekonomisk utveckling. Redan 1996 flaggade Världsbankens chef James Wolfensohn för att korruptionen var en cancer för utvecklingsländer. Igen under 2013 gick dåvarande Världsbankschefen Jim Yong Kim ut och sa att korruptionen är ”samhällets största fiende”. 

Men trots stora uttalanden har kampen mot vardagskorruptionen gått trögt och varje år behöver närmare 2 miljarder människor betala mutor, enligt Klaritys vd Eliza Kücükaslan. 

”Det är ett så utbrett problem. En av fyra i världen måste varje år betala en muta för att få tillgång till tjänster inom offentlig sektor. I vissa länder har det nästan blivit en del av normen eller kulturen att betala mutor och att man knappt ifrågasätter det”, säger hon.

Vi tror att tekniken kan vara en möjliggörare för att skala upp de positiva insatser och det engagemang som vi redan ser finns

För ett år sedan fick Klarity in Eliza Kücükaslan som vd. Hon hade bland annat erfarenhet av att lansera det svenska bolaget Bimas mikroförsäkringar i Ghana. Redan då var det bestämt att det var just Ghana som skulle bli Klaritys första testland och i höstas lanserades betaversionen i landet.

”Med hjälp av vår samarbetspartner i Ghana har vi valt att jobba med en liten men aktiv grupp användare som vill bekämpa vardagskorruption. Just nu har vi två fall av som vi driver”, säger Eliza Kücükaslan och fortsätter:

”Vår idé är både att dels exponera problemet och dels få institutionen som ansvarar för tjänstemannen att agera genom påtryckningar från civilsamhället. Problemet i dag är att det ignoreras”, säger hon.

En av fyra måste varje år betala en muta för att få tillgång till tjänster inom offentlig sektor

I vardagskorruptionen ingår alltifrån att polisen förväntar sig mutor till att medborgare måste betala för att skynda på förnyelsen av handlingar som id-kort eller pass. Men det kan också röra sig om livsavgörande situationer.

”Det som är så läskigt är att det ibland finns fall där det har handlat om liv och död. Ett exempel är om du inte får komma in till en läkare för att du inte har mutat sköterskan i receptionen”, säger Eliza Kücükaslan.

Genom att lansera ett tekniskt verktyg i länder där det finns ett starkt civilsamhälle tror Eliza Kücükaslan att man kan skynda på utvecklingen. 

”Vi tror att tekniken och de lokala partnerskapen kan vara en möjliggörare för att skala upp de positiva insatser och det engagemang som vi redan ser finns. Förändringen måste ske lokalt och det är inte vi här i väst som kommer vara de som direkt bekämpar korruption. Men vi stärker upp med verktygen”, säger hon.

Under Almedalsveckan är Eliza Kücükaslan en av gästerna på onsdagens Google Open Mic, som Di Digital modererar, på Hästgatan 1 i Visby.

Läs även: Visby nästa! Så hittar du till Di Digital i Almedalen 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer