Annons

Så ska EQT Ventures investera sin nya miljardfond

Foto: Många partners blir det. Ovan till vänster: Ted Persson, designpartner på EQT Ventures. Nedre raden från vänster: Founding partners Kees Koolen, Lars Jörnow och Hjalmar Winbladh.
Finansieringen av de 4,6 miljarderna är fortfarande inte helt slutförd. Men EQT Ventures har redan hunnit lägga en strategi, bygga ett gigantiskt investeringsteam och investera i minst fyra europeiska techbolag.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Det finns en stark innovationskraft i Europa, men kapitalet har inte hängt med. Vi ser allt för många duktiga entreprenörer flytta till Silicon Valley”, säger Ted Persson, designpartner på EQT:s nystartade dotterbolag EQT Ventures.

Han menar att  EQT Ventures kan bidra till att behålla en del av Europas stjärnor på denna sida av Atlanten.

”Våra partners har en entreprenörsbakgrund och kan hjälpa med allt från rekrytering till produktutveckling, analys, teknikval och global lansering”, säger han.

Läs mer: EQT Ventures-grundaren: ”Vi tar för lite risk i Europa”

DI Digital har precis avslöjat att EQT Ventures säkrat cirka 4,6 miljarder kronor (500 miljoner euro) till sin första fond som ska stängas innan slutet av maj. Men på grund av diverse lagar och regler får Ted Persson inte prata om varken finansieringen eller investeringarna.

Men faktum är att EQT Ventures redan hunnit delta i minst fyra investeringsrundor i år.

Man har investerat i den tyska jämförelsesajten Holidu, Malmös Min Doktor och den tyska logistiktjänsten Riskmethods. Och man var även med på tåget när den finska mat-appen Wolt tog in 90 Mkr för ett par veckor sedan i samband med Sverigelanseringen. EQT Ventures partner Kees Koolen satte sig då i Wolts styrelse.

Läs mer: Min Doktor blir EQT Ventures första svenska investering

Ted Persson lovar att EQT Ventures ska investera på bred front i hela Europa de kommande åren.

”Vi tittar på all typ av digitalisering och vårt team har en mycket bred kompetens. Viktiga områden är fintech, medtech, resor och underhållning, men det enda vi inte gör är såddinvesteringar i helt nystartade bolag”, säger han.

I övrigt har nyheterna om EQT Ventures främst handlat om nyckelrekryteringar av kända tech-profiler.

Redan i januari i fjol aviserades att EQT Ventures fått tre grundare och partners: Wrapp- och Rebtel-grundaren Hjalmar Winbladh, Uber- och Booking.com-veteranen Kees Koolen och Kings tidigare mobilchef Lars Jörnow.

Vem är vem? EQT Ventures erbjuder vägledning på sin webbplats.

Strax efter det togs tre blivande specialister in i hemlighet för att utveckla strategin på konsultbasis.

De var: Ted Persson, som bland annat är medgrundare till den digitala byrån Great Works, Marnix van der Ploeg, idag partner med ansvar för globala lanseringar, samt Andreas Thorstensson, som kring årsskiftet lämnade rollen som teknikchef på fintechbolaget Toborrow och idag är teknikpartner på EQT Ventures.

Läs mer: Riskkapitaljätten EQT Ventures lanserar ett Tinder för investeringar

Innan årsskiftet anslöt även entreprenören Aurore Belfrage, medgrundare på Wrapp. Hon är nu chef över EQT Ventures matchningsverktyg Together, som ska koppla ihop startupbolag med lämpliga ängelinvesterare.

Efter henne klev Ashley Lundström från Bonnier Growth Media ombord som investerare och Henrik Landgren från Spotify blev partner med inriktning mot analys.

Tanken är att EQT Ventures team ska bidra till att utveckla bolag ur en rad olika aspekter samtidigt. Inspiration har hämtats från amerikanska vc-jättar som Google Ventures, Kleiner Perkins och Andreessen Horowitz.

”När vi möter bolag tittar vi inte bara på dem ur ett finansiellt perspektiv. Jag tittar på produktdesign, Andreas tittar på tekniken, Marnix tittar på potentialen för en global lansering, osv. Vi får en mer nyanserad bild innan investeringen”, säger Ted Persson.


Rekordår för tech-fonder 2016:

31 januari:
Svenska Creandum slår personligt rekord då man tar in 1,7 miljarder i sin fjärde fond. Creandum har bland annat investerat i Spotify, Wrapp, Tictail och Resolution Games.

3 februari:
Brittisk-schweiziska Index Ventures tar in 4,7 miljarder kronor i sin åttonde fond för tidiga investeringar i Europa, och i viss mån Israel och USA.
Index har tidigare investerat i svenska bolag som King, Rebtel och Skype.

19 mars:
Londonbaserade Atomico rapporteras ha tagit in 6,2 miljarder kronor i en ny rekordfond. Bakom Atomico står bland andra Skypegrundaren Niklas Zennstrom. Bland bolagets svenska investeringar kan nämnas Klarna, Truecaller, Wrapp och Mapillary.

12 april:
Det amerikanska riskkapitalbolaget Accel tar in 4,1 miljarder kronor till sin fond Accel London V. Pengarna ska användas för investeringar i Israel och Europa. Accel har tidigare investerat i svenska techbolag som Spotify och Avito.

Maj:
EQT Ventures
uppges stänga sin första fond på 4,6 miljarder kronor, enligt Di Digitals avslöjande.

Northzone uppges stänga första etappen i sin åttonde fond. Skandia, Tredje AP-fonden och Sjätte AP-fonden är med och investerar i fonden som ska innehålla 2,8 miljarder kronor, enligt Di Digitals avslöjande. Northzone har tidigare investerat i Spotify, Klarna, Tobii och Avito.

Senare i år eller 2017:
Även Verdane Capital uppges samla kapital till en ny miljardfond.

Läs även: Rekordfond säkrad: EQT Ventures tar in 4,6 miljarder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies