Annons

Så ska FN bota främlingsfientlighet med VR

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon använder VR-glasögon.
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon använder VR-glasögon. Foto: David Gough/FN
Han har satt VR-glasögon på medlemmarna i FN:s säkerhetsråd för att öka förståelsen för flyktingkrisen. Nu vill Gabo Arora, grundare av UNVR, använda tekniken för att utmana främlingsfientlighet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

UNVR är FN:s initiativ för virtuell verklighet. Det leds av Gabo Arora, creative director och senior rådgivare vid FN:s högkvarter. Han är också en av personerna bakom FN:s första VR-film ”Clouds Over Sidra”.

Kriget i Syrien är det mest Youtubeade kriget någonsin.

I filmen får tittaren följa tolvåriga Sidra som lever tillsammans med sin familj i flyktingförläggningen Zaatari i Jordanien. Med teknikens hjälp vill Gabo Arora utmana stereotyper och försöka få tittaren att förstå vad flyktingkatastrofen innebär och vad flyktingar går igenom.

Foto: Press

Gabo Arora är chef för FN:s division för virtuell verklighet. Foto: Fredrik Norrlid

”Kriget i Syrien är det mest Youtubeade kriget någonsin. Det finns massor av material, men väldigt lite har gjorts med det. Vårt mål är inte att vinna hedrande priser i filmfestivaler – även om vi har gjort det. Med VR ska vi demokratisera berättandet och göra det globalt”, säger Gabo Arora.

Läs även: Här är världens häftigaste VR-projekt, enligt Googles VR-chef

Förutom att låta medlemmarna i säkerhetsrådet se VR-film från flyktingläger så har han gett bland annat generalförsamlingen möjlighet att se ”Clouds Over Sidra”. Gabo Arora är övertygad om att FN kommer att använda sig av virtuell verklighet i allt större utsträckning.

När politiker gör resor befinner de sig i en bubbla och är helt skyddade.

”Att informera säkerhetsrådet med hjälp av VR kan göra stor skillnad om det görs på rätt sätt. Vi har provat det och jag ser att vi rör oss åt det hållet.”

Finns det någon risk med att världsledare och säkerhetsrådets medlemmar väljer VR framför att själva besöka drabbade områden?

”Ska de åka dit? Har det hjälpt att de faktiskt åker dit? Jag hjälpte Norges statsminister med hennes första resa till Afrika. Vi besökte Malawi, Sydafrika och Rwanda och jag blev väldigt besviken. Allt kändes så iscensatt. När politiker gör sådana resor så befinner de sig i en bubbla och är helt skyddade. Med lite mer innovation kan VR hjälpa till att bryta igenom den bubblan och få politiker att faktiskt närma sig verkligheten”, säger Gabo Arora. 

VR används också i samband med insamlingar. Enligt Gabo Arora ökar sannolikheten att man skänker pengar och de som skänker pengar skänker mer efter att ha klivit in i FN:s VR-värld.

Under filmfestivalen i Montreal i september sjösätts ytterligare ett initiativ när FN arrangerar filmvisningar i VR på fler än 50 platser. Visningarna, som är ett pilotprojekt för att minska främlingsfientligheten, leds av flyktingar som kan komplettera med egna berättelser.

”I Kanada finns 25 000 syrianska flyktingar. Det här är något som vi vill skala upp och ta till Tyskland och Sverige där det finns många fler flyktingar från Syrien.”

VR ska inte bidra till att någon blir avtrubbad.

Gabo Arora säger att innan kameran gjorde det möjligt att fotografera krig så avbildades krig genom konst, främst på ett heroiskt sätt. Men han menar att möjligheten att visa chockerande bilder från krig knappast har bidragit till att krigen minskat. Därför vill han inte använda VR för att lyfta fram det hemska och sensationella.

”VR ska inte hamna i samma fälla som stillbilder från krigen. VR ska inte bidra till att någon blir avtrubbad. Kraften i virtuell verklighet ligger i att inte visa allt som faktiskt går att visa. VR ska bidra till att förändra världen genom bra berättande och genom att skapa empati som leder till handling.”

Läs även: Kan oljepengar bygga nästa spelsuccé? Den här VR-studion tror det

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies