Annons

Så ska kompetensutvisningarna stoppas – arbetsgivare kan krävas på skadestånd

Migrationsminister Heléne Fritzon.
Migrationsminister Heléne Fritzon. Foto: Erik Simander/TT
Skadeståndskrav mot arbetsgivare som tabbat sig och bredare bedömningar vid utvisningar. Det är regeringens förslag för att behålla arbetskraftsinvandrare i Sverige.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Näringslivets upprop för att stoppa utvisningar av högkvalificerade arbetskraftsinvandrare har fått gehör hos regeringen. Enligt ett nytt förlag ska Migrationsverket titta på helheten när de bedömer om en person ska få stanna i Sverige, och inte stirra blint på detaljer.

”Nu ska det i stället göras en helhetsbedömning där olika delar ska kunna kompensera varandra”, säger regeringens utredare Bertil Ahnborg till DN. 

I flera fall har utvisningar av högkvalificerade personer skett till följd av misstag hos arbetsgivaren, som att semesterersättning inte betalats ut på ett korrekt sätt. Ett stort antal företagsledare samlades nyligen i ett upprop mot situationen i Dagens industri.

”Det är bra att fler och fler fattar att utvisningarna är en ödesfråga för techsektorn, men fortfarande ser vi inte att det gör någon skillnad. Jag har inte träffat någon politiker eller någon annan som tycker att det är bra men det fortsätter att ske”, sade Patrik Arnesson vd och medgrundare för teknikbolaget Football Addicts då till Di Digital. 

En undersökning som Demoskop har genomfört på uppdrag av Stockholms handelskammare bekräftar problematiken. En av fem aktörer inom finanssektorn uppger att de upplever den här typdien av utvisningar som ett problem, rapporterar DN.

Läs mer: Techprofiler om Di-uppropet: ”Bra att fler fattar att utvisningarna är en ödesfråga”

Regeringens utredare Bertil Ahnborg föreslår även att de arbetsgivare som har utvisats till följd av ett misstag från arbetsgivarens sida ska kunna kräva skadestånd.

”Mindre misstag från arbetsgivare ska inte kunna leda till att man hamnar i en situation där man utvisas för att arbetsgivare inte har uppfyllt villkoren för anställningen. I så fall ska det finnas möjligheter till någon form av sanktioner”, säger migrationsminister Heléne Fritzon, i en kommentar till DN.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer