Annons
Deltagarna i programmet Brian Bosire, Destiny Frederick, Fabrice Alomo, Habiba Ali, Maria Mushtaq, Samuel Malinga, Jennifer Menegazzo och Tendekayi Katsiga.

Så ska Sida-backade acceleratorn förbättra världen

Så blir du en framgångsrik företagare SPONSRAT AV Nordea

Automile-investerare säljer – gör mer än hundra gånger pengarna

Jens Nylander, vd och grundare för Automile.

Automile stänger jätterunda – når miljardvärdering

Wallenbergstiftelsernas investeringsbolag FAM, med Marcus Wallenberg som ordförande, bildar riskkapitalbolaget 82:an Invest ihop med H&M:s vd Karl-Johan Persson och entreprenören Stefan Krook.

Wallenbergs FAM letar techbolag med H&M:s vd Karl-Johan Persson

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Så ska Sida-backade acceleratorn förbättra världen

Deltagarna i programmet Brian Bosire, Destiny Frederick, Fabrice Alomo, Habiba Ali, Maria Mushtaq, Samuel Malinga, Jennifer Menegazzo och Tendekayi Katsiga.
Deltagarna i programmet Brian Bosire, Destiny Frederick, Fabrice Alomo, Habiba Ali, Maria Mushtaq, Samuel Malinga, Jennifer Menegazzo och Tendekayi Katsiga. Foto: SE Forum
Sociala entreprenörer från utvecklingsländer samarbetar med svenska techsektorn i Sida-finansierade programmet SE Outreach Accelerator. "Det finns ett tryck inom techvärlden att göra en större positiv skillnad för världen", säger Nicklas Wallberg, vd för SE Forum.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På tisdagen presenteras de åtta sociala entreprenörerna som valts till årets upplaga av den ideella organisationen SE Forums affärsutvecklingsprogram. Tre av dem driver bolag inom techsektorn. Hela 15 procent av de rekordmånga, cirka 900 ansökningarna till årets program hade techinriktning.

Entreprenörerna kommer från bland annat Guatemala, Pakistan och Nigeria. Sex veckor av det sex månader långa programmet tillbringar de i Sverige och knyter kontakter med den svenska techbranschen i lokalerna för Norrsken, Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse.

Läs mer: Nu öppnar Norrsken dörrarna för startupbolagen

De sociala entreprenörerna har kunskap som är värdefull för techsektorn, bland annat om hur behoven ser ut lokalt, säger Nicklas Wallberg.

”Det är spännande att koppla ihop folk som kommer från låginkomstländer, som lever nära sina utmaningar och har egna lösningar, med techsektorn. Det blir lätt så att techbranschen försöker lösa något som man tror är ett problem, men i verkligheten ser utmaningarna annorlunda ut.”

Läs mer: Svenskarna mäter fattigdom med hjälp av mobildata

Fabrice Alomo från Kamerun är en av de åtta entreprenörerna som valts till programmet. Han är grundare till Amoney, ett bolag som ger småbönder tillgång till digitala banktjänster. Människor som aldrig haft tillgång till vanliga banktjänster kan börja spara och ta lån med hjälp av tjänsten.

2016 utnämndes Fabrice Alomo till tidningen Forbes lista över 30 entreprenörer under 30 år i Afrika.

”Tjänsten funkar och det viktiga nu är hur man ska skala upp den och ta plats på fler marknader”, säger Nicklas Wallberg.

SE Outreach Accelerator har funnits sedan 2012 och finansieras i huvudsak av Sida.


 

Deltagarna i SE Outreach Accelerator 2017:

Fabrice Alomo, Amoney, Kamerun

Jennifer Menegazzo, Korbata, Guatemala

Tendekayi Katsiga, Deaftronics, Botswana

Maria Mushtaq, Health Connect, Pakistan

Samuel Malinga, Sanitation Africa, Uganda

Habiba Ali, Sosai, Nigeria

Destiny Frederick, Ecofuture, Nigeria

Brian Bosire, Ujuzikilomo, Kenya


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post