Hoppa till innehållet

Så ska Sida-backade acceleratorn förbättra världen

Sociala entreprenörer från utvecklingsländer samarbetar med svenska techsektorn i Sida-finansierade programmet SE Outreach Accelerator. "Det finns ett tryck inom techvärlden att göra en större positiv skillnad för världen", säger Nicklas Wallberg, vd för SE Forum.

Deltagarna i programmet Brian Bosire, Destiny Frederick, Fabrice Alomo, Habiba Ali, Maria Mushtaq, Samuel Malinga, Jennifer Menegazzo och Tendekayi Katsiga.
Deltagarna i programmet Brian Bosire, Destiny Frederick, Fabrice Alomo, Habiba Ali, Maria Mushtaq, Samuel Malinga, Jennifer Menegazzo och Tendekayi Katsiga.Bild: SE Forum

På tisdagen presenteras de åtta sociala entreprenörerna som valts till årets upplaga av den ideella organisationen SE Forums affärsutvecklingsprogram. Tre av dem driver bolag inom techsektorn. Hela 15 procent av de rekordmånga, cirka 900 ansökningarna till årets program hade techinriktning.

Entreprenörerna kommer från bland annat Guatemala, Pakistan och Nigeria. Sex veckor av det sex månader långa programmet tillbringar de i Sverige och knyter kontakter med den svenska techbranschen i lokalerna för Norrsken, Klarna-grundaren Niklas Adalberths stiftelse.

Läs mer: Nu öppnar Norrsken dörrarna för startupbolagen

De sociala entreprenörerna har kunskap som är värdefull för techsektorn, bland annat om hur behoven ser ut lokalt, säger Nicklas Wallberg.

”Det är spännande att koppla ihop folk som kommer från låginkomstländer, som lever nära sina utmaningar och har egna lösningar, med techsektorn. Det blir lätt så att techbranschen försöker lösa något som man tror är ett problem, men i verkligheten ser utmaningarna annorlunda ut.”

Läs mer: Svenskarna mäter fattigdom med hjälp av mobildata

Fabrice Alomo från Kamerun är en av de åtta entreprenörerna som valts till programmet. Han är grundare till Amoney, ett bolag som ger småbönder tillgång till digitala banktjänster. Människor som aldrig haft tillgång till vanliga banktjänster kan börja spara och ta lån med hjälp av tjänsten.

2016 utnämndes Fabrice Alomo till tidningen Forbes lista över 30 entreprenörer under 30 år i Afrika.

”Tjänsten funkar och det viktiga nu är hur man ska skala upp den och ta plats på fler marknader”, säger Nicklas Wallberg.

SE Outreach Accelerator har funnits sedan 2012 och finansieras i huvudsak av Sida.


 

Deltagarna i SE Outreach Accelerator 2017:

Fabrice Alomo, Amoney, Kamerun

Jennifer Menegazzo, Korbata, Guatemala

Tendekayi Katsiga, Deaftronics, Botswana

Maria Mushtaq, Health Connect, Pakistan

Samuel Malinga, Sanitation Africa, Uganda

Habiba Ali, Sosai, Nigeria

Destiny Frederick, Ecofuture, Nigeria

Brian Bosire, Ujuzikilomo, Kenya

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera