Hoppa till innehållet

Så skapade Bonnier sitt digitala guldägg

Bonniers satsning på digitala medier mynnade ut i en tillverkare av digitala leksaker. 32 titlar och över 140 miljoner nedladdningar senare säljer mediekoncernen sin digitala framgångssaga.

Toca Train är en av Toca Bocas populära appar.
Toca Train är en av Toca Bocas populära appar.

Redan 2009 rekryterades Björn Jeffery till Bonnier AB, som även äger Dagens industri, som chef för ”framtidsmedia” inom bolaget.

Till en början arbetade han och medgrundaren Emil Ovemar med en digital prototyp för Bonnierkoncernens tidskrifter. Projektet, Mag+, hyllades av ingen mindre än Apple-grundaren Steve Jobs.

Läs mer: Bonnier säljer Toca Boca

Först 2010 grundade Björn Jeffery och Emil Ovemar Toca Boca, vars idé om digitala leksaker skilde sig något från de datorspel och appar för barn som fanns att tillgå. De pedagogiska, könsneutrala apparna bröt på många sätt med klassisk speldramaturgi.

Toca Boca var på plats under SXSW förra året. Närvarar gjorde också traditionella leksaksbolag som sett barnen fly till just den digitala spelvärlden.

Toca Boca var på plats under techfestivalen SXSW förra året. Foto: Axel Öberg

Den första appen släpptes till försäljning i mars 2011. I dag kan Toca Boca blicka tillbaka på över 30 speltitlar, och på en egen tv-satsning.

Än i dag drivs bolagets produktutveckling av sex kärnprinciper. Bland dessa finns målet att tillgodose olika barns olika behov, att uppmuntra till lek både vid och bortanför skärmen, en positiv grundsyn på teknik och en konsumtionsfri miljö för barnen som använder apparna. Det går varken att köpa tillägg i apparna eller att finna några renodlade tävlingsmoment i spelen.

Tidigt efter lansering fattade Toca Boca ett avgörande beslut: att erbjuda den digitala frisörsalongen Toca Hair Salon för gratis nedladdning.

Toca Bocas vd och medgrundare Björn Jeffery, fotograferad 2012.

Succén var snart ett faktum. Nyanställningar gjorde att alla medarbetare inte längre rymdes runt det sedvanliga lunchbordet i Stockholm, enligt en artikel i tidningen Chef publicerad 2014.

Kommentar: "En affär där alla är vinnare – utom grundarna"

Året efter lansering, 2012, flyttade Björn Jeffery till San Francisco för att komma närmre Silicon Valley. Samma år upprättade bolaget sin första årsredovisning. Omsättningen på 35 Mkr gav ett rörelseresultat på 8,4 Mkr. Under 2014, det senast redovisade verksamhetsåret, omsatte bolaget 82 Mkr med en vinst på drygt 11 Mkr.

Till en början utvecklade Toca Boca endast produkter till försäljning i App Store, men 2013 tog bolaget klivet in på Android-marknaden. I september förra året nådde Toca Boca 100 miljoner nedladdningar. Idag har bolagets appar laddats ned över 140 miljoner gånger, enligt bolaget. 

Förutom i San Francisco har Toca Boca i dag kontor i Stockholm och i New York. Dotterbolaget Sago Mini har sitt fäste i Toronto.

Spelet Toca Train är en av Toca Bocas populära appar.

Spelet Toca Train är en av Toca Bocas populära appar.

”Vi är en del av Bonnier Group, ett familjeägt företag som rymmer tidningar, tidskrifter, tv, biografer och digitala medier”, stod det på torsdagseftermiddagen på Toca Bocas webbplats.

Det lär det inte göra länge till. Framtiden för Toca Boca ligger hos Spin Master, en kanadensisk leksaksjätte noterad i Toronto.

Förutom fysiska leksaker har Spin Master erfarenhet av att slå mynt av såväl försäljning som licensering av tv-serier och andra produkter.

Läs även: Bonnier säljer Toca Boca

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera