Annons

Så skapade hon mångfald på Gather

Siduri Poli har grundat mötesplatsen Changers Hub i Botkyrka och är en av organisatörerna bakom den nya techfestivalen Gather.
Siduri Poli har grundat mötesplatsen Changers Hub i Botkyrka och är en av organisatörerna bakom den nya techfestivalen Gather. Foto: Sven Carlsson
Gather mynnar som många andra techevenemang ut i en pitchtävling – men festivalen särskiljer sig vad gäller kön, ålder och härkomst. ”Går man till techbolag i dag ser man Fifa-spel och pingis överallt. Det är manligt kodat”, säger organisatören Siduri Poli.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Festivalen Gather handlar om allt från klubbkultur och nattliv till framtidens journalistik och hur det offentliga rummet kan göras tillgängligt för alla. På talarlistan finns välkända namn som konstnären Lucy McRae och VR-profilen Resh Sidhu.

Men Gather handlar inte bara om inspirerande talare. Vid sidan om konferensen och musiken pågår ”Labs”, där ett antal team valts utför att vidareutveckla idéer som ska lösa lokala eller globala problem.

Det kan handla om att göra internet tillgängligt för äldre, behandla psykisk ohälsa bland studenter eller utrota stigmat förknippat med att prata om det kvinnliga könsorganet. 

Deltagarna skiljer sig åt i ålder och kön. Majoriteten är kvinnor och flera deltagare kommer från verksamheten Changers Hub, en samlingsplats för unga techintresserade personer i Botkyrka.

En av initiativtagarna till Labs är Siduri Poli, som till vardags driver just Changers Hub. Hon har arbetat aktivt för att nå ut till en mångfald av olika människor för att hitta ”Labs”-deltagare.

”Gather handlar om att samla olika typer av människor för att skapa förändring”‚ säger hon.

Innan Gather tar slut recenseras idéerna av en jury som består av bland andra Stockholmsbolaget Natural Cycles (NTL) och riskkapitalfirman EQT Ventures (NTL).

Ju fler vi är som är olika och jobbar ihop i ett och samma rum, desto bättre blir det.

Bland deltagarna finns både skolbarn i yngre tonåren och yrkesverksamma läkare. De flesta är kvinnor och ansökningar har tagits emot från hela Sverige, men bara ett team har sin bas utanför Stockholm.

Läs mer: Nio av tio techinvesteringar går (fortfarande) till män 

Genom ”Labs” får också organisationer som Skatteverket hjälp med att förbättra sin användarupplevelse. Sveriges Radio tar för sin del emot input kring hur man kan gå tillväga för att väcka ungas intresse i politik inför valet 2018.

”Ju fler vi är som är olika och jobbar ihop i ett och samma rum, desto bättre blir det. Annars blir det en high five-kultur där man nöjer sig med första bästa idé som kommer upp”, säger Siduri Poli.

Det kan lätt bli så att man går på en fintechkonferens med alla som jobbar med fintech

För två år sedan grundade Siduri Poli Changers Hub, som i dag har 700 medlemmar. Syftet är att ge unga i förortsområden den kunskap, inspiration och nätverk som krävs för att ge sig in techvärlden. Innan dess var Siduri Poli bland annat tillväxtchef på den numera nedlagda restaurangappen Waitress (NTL).

Med ett antal år inom den svenska techsektorn i ryggen har hon sett tydliga tendenser till homogena och likriktade sammanslutningar.

Läs mer: Så mycket arbetar startup-grundarna 

”Det kan lätt bli så att man går på en fintechkonferens med alla som jobbar med fintech. Här handlar det om att öppna upp sitt nätverk och på perspektiv från helt andra områden”, säger Siduri Poli.

”Går man till techbolag i dag ser man Fifa-spel och pingis överallt. Kvinnor kan förstås tycka om det också, men det är manligt kodat.”

Vilket är ditt främsta råd till någon som vill få med så många perspektiv som möjligt i ett projekt eller på en arbetsplats?

”Blicka inåt först. Vilka sitter i din styrelse? Vilka sitter i din organisation? Om man till exempel vill sälja något och nå en bred målgrupp behöver den vara representerad internt.”

Di Digital är med på Gather! På lördagen den 15 september kl 12–17 presenterar Labs-deltagarna sina idéer. Di Digitals Mimi Billing sitter i juryn.

Mer om Gather i Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/alltljuspaapplesiphonex

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer