Annons

Så stor är Spotifys skuld till svenska låtskrivare

Bland Stims låtskrivare finns Veronica Maggio (tv). Daniel Eks Spotify förhandlar med Stim om en försenad betalning.
Bland Stims låtskrivare finns Veronica Maggio (tv). Daniel Eks Spotify förhandlar med Stim om en försenad betalning. Foto: TT/Joey Abrait
Spotifys tvist med svenska låtskrivare rör sig om en skuld på omkring 50 miljoner kronor. Notan växer ju längre förhandlingarna pågår.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För tre år sedan drog Taylor Swift tillbaka sin musikkatalog från Spotify eftersom hon ansåg att ersättningen var för liten.

Nyligen kom popstjärnans musik tillbaka till Spotify. Men samtidigt blossade ett nytt ersättningsbråk ut.

Spotify gör en ny tolkning av villkoren i vårt gällande avtal

Denna gång är det den svenska upphovsrättsorganisationen Stim som inte mottagit någon betalning från Spotify för fjolårets fjärde kvartal, något Stim nyligen kommunicerade.

Låtskrivare som Veronica Maggio, Laleh och Magnus Uggla och cirka 80 000 andra musiker får betalt för sina verk via Stim.

”Vi har fakturerat enligt samma rutiner som vi gjort för hela 2016, men nu gör Spotify en ny tolkning av villkoren i vårt gällande avtal”, säger Stims kommunikationschef Eleonor Otterdahl till Di Digital.

Läs mer: Därför går Spotify på köpräd inför börsdebuten 

Spotify är den i särklass största streamingtjänsten i Sverige och redan vid Stims senaste utbetalning, i mars, blev Spotifys bidrag försenat med en dryg månad.

Spotifys skuld till Stim uppgår till tiotals miljoner kronor enbart för det fjärde kvartalet.

Enligt det senaste avtalet mellan Stim och Spotify går 12 procent av streamingjättens försäljning i Sverige till låtskrivare, enligt en person med insyn i musikbranschen.

Det ger en Stim-skuld för den aktuella perioden på 50 miljoner kronor baserat på Spotifys omsättning i Sverige under 2015, det senaste redovisade året.

Spotifys nota växer dessutom ju längre förhandlingarna pågår. Stims nästa utbetalning till låtskrivare från streamingtjänster som Spotify ska ske i december.

Läs mer: Bekräftat: Spotify noteras i New York 

Spotify menar att Stim har nekat en föreslagen betalning för fjärde kvartalet och vill ha ut pengar som saknar adressat.

”Vi erbjöd Stim att betala ut det fulla beloppet som kan matchats ihop med rättighetshavare, men Stim valde att avstå betalningen. Den utestående summan relaterar till verk som inte matchas med rättighetshavare”, har en talesperson för Spotify tidigare sagt till Breakit.

Läs mer: Bekräftat: Spotify noteras i New York 

Di Digital har sökt Spotify för en kommentar. Stim har avböjt att kommentera Di Digitals nya uppgifter.

Utöver pengarna som går till låtskrivarna betalar Spotify också ut pengar till skivbolagen och deras artister. Skivbolagen får 55 procent av Spotifys intäkter, en andel som Spotify enligt medieuppgifter har försökt förhandla ner på senare tid.

Även Stims utbetalningar till svenska musiker från Tidal, Rhapsody och Deezer har skjutits på framtiden. Anledningen till dessa förseningar är dock ”rapporterings- och avräkningstekniska anledningar”‚ uppger Stim.

Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev för att nås av nyheterna först:Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies