Annons

Så stor blir Northzones nya rekordfond

Hans Otterling och Pär-Jörgen Pärson, general partners på Northzone, och Jessica Nilsson, ansvarig för tillväxtinvesteringar på Northzone.
Hans Otterling och Pär-Jörgen Pärson, general partners på Northzone, och Jessica Nilsson, ansvarig för tillväxtinvesteringar på Northzone.
Skandia, Tredje AP-fonden och Sjätte AP-fonden är med och investerar i Northzones nya miljardfond. Totalt hoppas riskkapitalbolaget, med Spotify och Klarna i portföljen, ta in rekordhöga 2,8 miljarder kronor, avslöjar Di Digital.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Med en historia som går tillbaka till 1996 är Northzone idag Sveriges ledande riskkapitalbolag inom techsektorn. Sedan starten har man investerat i över 100 bolag, bland annat svenska fixstjärnor som Spotify, Klarna, Izettle och Tobii.

Vissa affärer har blivit enorma succéer. I fjol kammade man exempelvis hem en vinst på över 1,2 miljarder kronor i samband med försäljningen av innehavet i den svenskgrundande, ryska Blocket-kopian Avito.

Läs mer: Northzone gör miljardklipp i Avito

Framgångarna har fått svenska och internationella pensionsjättar att flockas till bolagets fonder. Northzones senaste fond, Northzone VII, stängde i december 2014 med 2,3 miljarder kronor (250 miljoner euro) i åtaganden från investerare.

Nu kan Di Digital avslöja att Northzone är nära att stänga första etappen i sin nya miljardfond. Denna första etapp uppges inrymma cirka 2,3 miljarder kronor och bli klar inom 1-2 veckor. Men slutmålet uppges vara att ta in hela 300 miljoner euro, motsvarande 2,8 miljarder kronor, före utgången av juni månad, enligt en källa.

Läs mer: Jessica Nilssons Hellofresh ställer in börsnotering

Stämmer uppgiften blir det Northzones största fond genom tiderna.

”Jag har ingen kommentar till detta”, säger Hans Otterling, partner på Northzone.

Skandia, Tredje AP-fonden och Sjätte AP-fonden är alla med och investerar i den nya fonden, enligt flera källor. Hur mycket var och en av dessa pensionsjättar förbinder sig att gå in med är inte känt. Men ett typiskt åtagande för ett bolag som Skandia är 200–300 Mkr.

Läs mer: Pensionsjättar nobbar EQT Ventures rekordfond

Orsaken till att Northzone stänger en första etapp nu är, enligt uppgift, att man behöver plocka in kapital till en rad nya investeringar som ska bli klara innan sommaren.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies