Annons

Så stort är Klarnas brittiska bankköp

Foto: Rebecka Uhlin
Klarna satsar i Storbritannien och köper nu upp en konkurerande verksamhet från finansinstitutet CBG. Så här stor är affären. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det brittiska finansinstitutet Close Brothers Group är noterat på Londonbörsen och har ett börsvärde på runt 28 miljarder kronor. 

Det innebär att CBG är något större än Klarna sett till värdering (Klarnas senaste publika värdering är på 19 miljarder från 2015). Konsumentkredit-delen som Klarna nu köper av CBG är dock en mycket liten del av bolaget. 

Den enda siffra som bolagen valt att kommunicera hittills är att den totala lånestocken för delen som Klarna förvärvar är på 66 miljoner brittiska pund. Om det sätts i relation till CBG:s totala lånestock så utgör delen som Klarna köper mindre än 1 procent av CBG.

Läs mer: Klarna köper brittiskt bolag  

Ytterligare information om konsumentkreditdelen är svårt att hitta i CBG:s rapporter eftersom delen inte rapporteras separat och överskuggas av betydligt större delar som CBG:s billåne-verksamhet och försäkringspremie-finansiering.

CBG skriver att anledningen till försäljningen är att: "Verksamheten på sikt inte linjerar med vår i affärsmodell som i huvudsak innehåller lån med säkerhet".

Konsumentkredit-delen har vuxit snabbt för CBG, i slutet av 2017 var låneportföljen på 35,7 miljoner pund och har alltså på 1,5 år nästan fördubblats till dagens 66 miljoner pund, motsvarande 775 Mkr kronor. Vad Klarna betalar för att ta över själva lånestocken på 775 Mkr är svårt att spekulera kring. Priset hänger samman med kvaliteten på krediterna vilket Close Brothers inte särredovisar. 

Givet att låneportföljen som Klarna köper utgörs av osäkra konsumentkrediter och att verksamheten utgör mindre än 1 procent av CBG:s totala lånestock kan man i alla fall konstatera att förvärvet inte är något av Klarnas större. 

Close Brothers steg med runt 1,5 procent på Londonbörsen under fredagen efter att nyheten om Klarnas förvärv publicerats. 

För Klarna är förvärvet en del i bolagets satsning på Storbritannien. 2017 kom 95 procent av Klarnas intäkter från nordiska och tysktalande länder. Med förvärvet av Close Brothers och ökad aktivitet i Storbritannien kommer det med all sannolikhet att se annorlunda ut redan i år. 

Läs mer: Klarna planerar global lansering av eget betalkort 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies