Annons

Så vill hon rädda antibiotikan: ”Tekniken är billig i dag”

Kristina Lagerstedt på 1928 Diagnostics, vars mjukvara analyserar antiresistenta bakteriers DNA för att ta reda på hur de sprids. Foto: Jack Mikrut
Kristina Lagerstedt på 1928 Diagnostics, vars mjukvara analyserar antiresistenta bakteriers DNA för att ta reda på hur de sprids. Foto: Jack Mikrut
1928 Diagnostics för en kamp mot antibiotikaresistanta bakterier medan Trine försöker sprida solenergi i ett flertal afrikanska länder. Båda talade på #GoogleOpenMic i Visby.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Innan Kristina Lagerstedt startade sitt bolag jobbade hon som cancerforskare med barn som drabbats av leukemi. Ett av tio barn överlevde inte cellgiftsbehandlingen eftersom deras immunsystem inte kunde hantera enkla bakterieinfektioner.

Hon och hennes medgrundare Erik Kristiansson och Susanne Staaf började utveckla en mjukvara som ihop med befintlig teknik på sjukhusen kan analysera antibiotika resistenta baktierer närmare.

”Teknologin är inte så dyr i dag. Den är billig”‚ säger Kristina Lagerstedt på #GoogleOpenMic i Visby.

Tre år senare har 1928 Diagnostics en produkt på marknaden och samarbetar med flera sjukhus. Användningsområdet är brett och syftet är att sätta in rätt antibiotika i tid så att läkemedlet bibehåller sin effekt.

”Problemet drabbar inte bara barn som lider av cancer, givetvis. Men det är en utsatt grupp.”

Foto:

Shanga Aziz diskuterar jämställdhet i omklädningsrum med sitt projekt Locker Room Talk.

Foto:

Trines medgrundare Sam Manaberi. Foto: Google

Trine (NTL) är Göteborgsbolaget som möjliggör investeringar i solenergi i afrikanska länder som Kenya, Zambia och Zanzibar.

Via Trines plattform kan vem som helst investerare pengar i projekt som distribuerar solpaneler till byar och städer som ofta saknar el. Återbetalningen sker via mobilen i takt med att de boende konsumerar el.

Det som händer i dessa länder just nu är extremt spännande

”Det som händer i dessa länder just nu och kommande decennier är extremt spännande”, säger Sam Manaberi, en av Trines fyra grundare, på #GoogleOpenMic i Visby.

Foto:

Di Digitals moderatorer Jonas Leijonhufvud och Mimi Billing.

Samtidigt undrar publiken hur kvalitetssäkrar Trine de afrikanska solenergiprojekt bolaget väljer ut.

Till exempel presenterar Trine sin riskbedömning av varje projekt innan användare får möjlighet att investera. Några av projekten är försenade men inget har hittills bommat återbetalningen.

”Det som händer allt mer är att vi får in den här realtidsdatan och kan basera vår riskbedömning på faktisk data ocks唂 säger Sam Manaberi, vars bolag är godkänt av brittiska finansinspektionen.

”Seriositet och transparens är extremt viktigt för oss. Titta på vad vi gjort och tidigare projekt så hoppas vi att vi vinner ert förtroende.”

Trine reste nyligen närmare 60 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Gullspång Invest (NTL). Klarna-grundaren Niklas Adalberth (NTL) är rådgivare till bolaget.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies