Hoppa till innehållet

Så vill hon rädda antibiotikan: ”Tekniken är billig i dag”

1928 Diagnostics för en kamp mot antibiotikaresistanta bakterier medan Trine försöker sprida solenergi i ett flertal afrikanska länder. Båda talade på #GoogleOpenMic i Visby.

Kristina Lagerstedt på 1928 Diagnostics, vars mjukvara analyserar antiresistenta bakteriers DNA för att ta reda på hur de sprids. Foto: Jack Mikrut
Kristina Lagerstedt på 1928 Diagnostics, vars mjukvara analyserar antiresistenta bakteriers DNA för att ta reda på hur de sprids. Foto: Jack Mikrut

Innan Kristina Lagerstedt startade sitt bolag jobbade hon som cancerforskare med barn som drabbats av leukemi. Ett av tio barn överlevde inte cellgiftsbehandlingen eftersom deras immunsystem inte kunde hantera enkla bakterieinfektioner.

Hon och hennes medgrundare Erik Kristiansson och Susanne Staaf började utveckla en mjukvara som ihop med befintlig teknik på sjukhusen kan analysera antibiotika resistenta baktierer närmare.

”Teknologin är inte så dyr i dag. Den är billig”‚ säger Kristina Lagerstedt på #GoogleOpenMic i Visby.

Tre år senare har 1928 Diagnostics en produkt på marknaden och samarbetar med flera sjukhus. Användningsområdet är brett och syftet är att sätta in rätt antibiotika i tid så att läkemedlet bibehåller sin effekt.

”Problemet drabbar inte bara barn som lider av cancer, givetvis. Men det är en utsatt grupp.”

Foto:

Shanga Aziz diskuterar jämställdhet i omklädningsrum med sitt projekt Locker Room Talk.

Foto:

Trines medgrundare Sam Manaberi. Foto: Google

Trine (NTL) är Göteborgsbolaget som möjliggör investeringar i solenergi i afrikanska länder som Kenya, Zambia och Zanzibar.

Via Trines plattform kan vem som helst investerare pengar i projekt som distribuerar solpaneler till byar och städer som ofta saknar el. Återbetalningen sker via mobilen i takt med att de boende konsumerar el.

Det som händer i dessa länder just nu är extremt spännande

”Det som händer i dessa länder just nu och kommande decennier är extremt spännande”, säger Sam Manaberi, en av Trines fyra grundare, på #GoogleOpenMic i Visby.

Foto:

Di Digitals moderatorer Jonas Leijonhufvud och Mimi Billing.

Samtidigt undrar publiken hur kvalitetssäkrar Trine de afrikanska solenergiprojekt bolaget väljer ut.

Till exempel presenterar Trine sin riskbedömning av varje projekt innan användare får möjlighet att investera. Några av projekten är försenade men inget har hittills bommat återbetalningen.

”Det som händer allt mer är att vi får in den här realtidsdatan och kan basera vår riskbedömning på faktisk data ocks唂 säger Sam Manaberi, vars bolag är godkänt av brittiska finansinspektionen.

”Seriositet och transparens är extremt viktigt för oss. Titta på vad vi gjort och tidigare projekt så hoppas vi att vi vinner ert förtroende.”

Trine reste nyligen närmare 60 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Gullspång Invest (NTL). Klarna-grundaren Niklas Adalberth (NTL) är rådgivare till bolaget.

 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera