Hoppa till innehållet

Så vill Malmöbolaget skapa Mellanösterns Amazon

Hekayh har utvecklat en teknik för att skapa e-böcker som läses från höger till vänster. Med den vill bolaget bli det arabiska språkets svar på Amazons självutgivningstjänst KDP.

Hekayhs grundare Mikael Norrman och marknadschef Zainab Witwit.
Hekayhs grundare Mikael Norrman och marknadschef Zainab Witwit.Foto: Fredrik Norrlid

Efter att först ha gjort ett försök att ge ut e-böcker på den svenska marknaden genom det egna förlaget Booqla tänkte grundaren och vd:n Mikael Norrman om.

”Sverige är en så pass liten marknad och vårt problem var att om man läser från vänster till höger så kan man använda vilken amerikansk gratistjänst som helst för att ge ut sina e-böcker”, säger han.

Vi vänder oss till en marknad med 400 miljoner människor.

Under tiden som Mikael Norrman utvecklade Booqla kom det önskemål från arabiska och persiska förlag om att utveckla en tjänst som fungerade på de marknaderna.

”Vi såg att det inte fanns några bra tjänster som erbjöd utgivning av böcker som läses från höger till vänster. De som gjorde det hanterade processen manuellt och satt med produktionskostnader på några hundra dollar per utgiven bok. Säljer man böckerna för 6 dollar stycket så får man sälja många för att få det att gå ihop.”

Läs mer: Nextory tar in 20 miljoner för att få e-boken att lyfta

Därför började Mikael Norrman skissa på en teknik för att skapa e-böcker som läses från höger till vänster.

Det resulterade i Malmöbolaget Hekayh som främst vänder sig till den arabiska marknaden, där utgivningen ännu inte har kommit upp i några större volymer. Enligt statistikdatabasen Statista beräknas marknaden för e-böcker i Mellanöstern och Afrika omsätta drygt 1,1 miljarder kronor under 2016. Samtidigt beräknas den nordamerikanska marknaden omsätta drygt 93 miljarder kronor enligt samma databas.

”Vi vänder oss till en marknad med 400 miljoner människor och den stora potentialen finns bland alla de arabisktalande människorna utanför Mellanöstern”, säger Mikael Norrman.  

Affärsmodellen låter vem som helst skapa en bok gratis, Hekayh tjänar pengar genom att ta ut en provision på 45 procent för varje sålt exemplar.

”Vi står för konvertering, marknadsplatsen och för kostnaderna kring alla transaktioner”, säger Mikael Norrman.

Hekayh har i dag 1 400 användare i 33 länder och 1 800 konverterade böcker i sin butik. Bolaget har kontrakt med 25 förläggare och skrev nyligen ett avtal med Egyptens största förlag, Nahdet Misr, med 500 000 utgivna titlar som skulle kunna konverteras till e-böcker. Man förhandlar också med myndigheterna i Dubai.

Enligt Mikael Norrman erbjuder Hekayh inte enbart en marknadsplats för att sprida arabisk litteratur, utan vill också minska piratkopieringen och försvara författarnas upphovsrätt.

”Eftersom de flesta publicerade titlarna inte når utanför det egna närområdet är enda lösningen för de som vill få tag i en bok att ladda ner den illegalt och därför piratkopieras böcker hej vilt. De piratkopierade böckerna är vanligtvis pdf:er med dålig kvalitet. Vår lösning är att göra titlarna så tillgängliga som möjligt genom att e-böckerna strömmas från användarens konto i molnet istället för att laddas hem lokalt.”

Mikael Norrman har själv finansierat utvecklingen av tjänsten, men räknar med att behöva ta in 500 000 dollar från externa finansiärer för att kunna marknadsföra Hekayh i Mellanöstern.

”Vi behöver aktiva investerare som kan hjälpa oss att skala upp försäljningen”, säger han.

Läs mer: Förlustdrabbat Readly planerar rekordemission

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera