Hoppa till innehållet

Så vill Musk få människor till Mars för under miljonen

Elon Musk har presenterat en plan för hur han tror att kostnaden för att skicka en person till Mars kan skäras ned från tiotals miljarder till kronor – till under en miljon kronor.

Foto: TT

Rymdbolaget SpaceX vd och grundare Elon Musk är enveten i sin strävan att skicka människor till Mars.

Nu har han skrivit ned sin vision i en artikel som finns att läsa gratis hos rymdjournalen New Space. Där klargörs mer kring hans planer, skriver techsajten Recode som har gått igenom artikeln.

Ett av problemen idag är de enorma kostnaderna. Musk uppskattar att kostnaden för att skicka 12 personer till Mars för att etablera en koloni i dagsläget är omkring 10 miljarder dollar, eller motsvarande omkring 87 miljarder kronor, per person.

Men om kostnaden skulle kunna sänkas radikalt, till 200 000 dollar, tror Musk att sannolikheten att livskraftig koloni etableras är "mycket hög".

Musk ser det inte som omöjligt att få ned kostnaden till under 100 000 dollar per person, eller motsvarande omkring 870 000 kronor.

Det som krävs då är att skeppen ska kunna genonföra upp till 1 000 flygningar under sin livstid, och kunna fyllas med bränsle medan de befinner sig i en omloppsbana runt jorden.

Musk ser framför sig en flotta med 1 000 eller fler rymdskepp som kan transportera omkring 100 personer vardera. Flygningarna ska ske när jorden och Mars befinner sig i ett gynnsamt läge gentemot varandra.

Läs mer: Elon Musks SpaceX skjuter upp gammal raket

Vidare vill Musk att kolonin på Mars ska kunna producera ett drivmedel så att de kan återvända till jorden. Musk föreslår metan, eftersom det är billigare och kräver mindre energi än väte.

Vad gäller tidsschemat är Musk försiktig, skriver Recode. SpaceX-grundarens artikel anger en tidslinje där flygningarna till Mars skulle kunna starta år 2023.

"Om allt går superbra, kan det vara inom en 10-årig tidsram, men jag vill inte säga när det sker. Det finns en enorm risk. Det kommer kosta mycket", skriver Musk i artikeln.

Läs även: Elon Musk: Därför måste vi löda ihop hjärna och dator


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera