Annons
Niklas Zennström

Så vill Niklas Zennström rädda Östersjön

Så blir du en framgångsrik företagare SPONSRAT AV Nordea

Jordan Belfort, tidigare aktiemäklare, känd från filmen Wolf of Wallstreet

”Wolf of Wall Street” om kryptotrenden: ”Största bedrägeriet någonsin”

Gigstrs vd Rasmus Solholm

Ställde om till bemanningsapp – omsatte 21 miljoner första året

Bofink vill optimera bolån – tar in namnkunnigt kapital

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Så vill Niklas Zennström rädda Östersjön

Niklas Zennström
Niklas Zennström
Vid sidan av riskapitalbolaget Atomico har Skype-grundaren Niklas Zennström en annan hjärtefråga. Genom projektet Race for the Baltics vill han få världens hjälp att rädda miljön i Östersjöregionen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”De somrar Östersjöns algblomning är stor förlorar Öland 250 miljoner kronor. Turisterna undviker att åka dit vilket slår på hotell, campingplatser och bensinstationer som får lägga ned”, säger Niklas Zennström i samband med konferensen Di Hållbarhet. 

Det är sådana exempel han vill lyfta inom Race for the Baltics för att övertyga kommuner och företag runt Östersjön om nyttan av investeringar som bidrar till att rädda innanhavet.

Kraftiga investeringar i regionen skulle skapa 900 000 jobb över 15 år i de nio länderna kring Östersjön, enligt konsultföretaget BCG. Bilden föreställer Oxelösunds hamn. Foto: Joey Abrait

Projektet lanserades i november ifjol och i dagsläget samarbetar man med sju kommuner och 20 företag och forskningsinstitut i Polen, Litauen, Finland och Sverige. Svenska kommuner som deltar är Kalmar, Västervik, Värmdö och Vaxholm.

Målet är att samarbeta med 100 kommuner år 2020.

Genom att föra samman olika aktörer som kommuner och företag och visa på goda exempel hoppas man att de ska kunna hjälpa varandra.

”Tanken är att lära sig av best practice. Kommuner kan ha svårt att få igenom investeringar internt, men om man ser att någon annan redan har lyckats så minimerar man risken”, säger han.

”Dessutom kanske inte alla kommuner har vare sig beredskapen, kompetensen eller personalen som kan sitta och göra det här själva.”

Enligt Niklas Zennström är bilden av hållbarhet som ett vägval utdaterad.

 

Vi tror att det finns många bra investeringar som också är bra för miljön.

 

”Tidigare sa man att antingen gör man bra business eller så gör man något som är bra för miljön, att det går inte att kombinera. Tesen vi tror på är att det finns många bra investeringar som också är bra för miljön”, säger han.

Innan lanseringen av Race for the Baltics lät man det amerikanska konsultföretaget Boston Consulting Group, BCG, räkna på de ekonomiska konsekvenserna av miljöinvesteringar i Östersjöregionen.

BCG intervjuade 200 kommuner och kom fram till att kraftiga investeringar i regionen skulle skapa 900 000 jobb över 15 år i de nio länderna kring Östersjön.

”Vi tror att man måste hitta hållbara lösningar som också är bra ekonomiskt. Det jag lärt mig av ett helt liv som entreprenör och investerare är att man måste titta på den totala potentialen. BCG:s rapport visar att miljöinvesteringar i Östersjön kan skapa 900 000 jobb.”

En annan tanke bakom Race for the Baltics är att miljöinvesteringar görs bäst på lokal nivå.

”Om man drar ner det här på lokal nivå så tror vi att det är enklare att vara beslutsför. Är man en kommun vid kusten så ser man problemet”, säger Niklas Zennström.

Intresset för Östersjön har Niklas Zennström med sig från ungdomen då han seglade i Östersjön.

”Vi svenskar tillbringar mycket tid i naturen, så vi lär oss tidigt att uppskatta den. Vår medvetandegrad är väldigt hög ur ett internationellt perspektiv”, säger han.

Läs mer: Zennströms Atomico tar in 6,2 miljarder i ny jättefond


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post