Annons

Så vrålade sig ankarmén in i näthistorien

Ankfilmen och några av artiklarna som skrivits om den.
Ankfilmen och några av artiklarna som skrivits om den. Foto: Kevin Synnes
Ett några sekunder långt klipp där en samling plastankor gallskriker som om de stod inför Mordors arméer har blivit tokviralt. Just nu skrivs det in i nätets historieböcker – och det riktigt intressanta är vad som står där om ett år.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hade du hellre slagits mot hundra hästar stora som ankor, eller mot en anka stor som en häst? Den frågan har såväl Barack Obama, Carl Bildt och Expressens chefredaktör Thomas Mattsson fått ta ställning till. Det är en märkligt prioriterad fråga när man har en av världens, Sveriges eller mediebranschens viktigaste män framför sig, men det gör detsamma. Det är nämligen ett internskämt på Reddits stora underforum Ask me Anything, och i näthierarkin sorteras internskämt ovanför mycket annat.

I veckan har världen begåvats med ännu en ny upplevelse. Fredagen den 28 augusti laddade den norska 22-årige mekanikern Kevin Synnes upp en filmsnutt på Facebook, och något senare publicerade han samma film på Youtube. Han hade varit på Biltema med sin flickvän, en kvinna som inte gillar att bli utskämd på offentlig plats. Eftersom Kevin Synnes gillar att skoja med henne bestämde han sig för att skämma ut sig på offentlig plats.

nHc288IPFzk

Kontrasten mellan de döda, lealösa plastfåglarna och deras närmast besatta stridsvål träffade nätet mitt i magen. Drygt 72 timmar senare intervjuades en paff Synnes av NRK. En explosion hade inträffat. Din film har nu visats miljontals gånger på Youtube och svindlande 30 miljoner gånger på Vine, påpekade journalisten och frågade om Kevin lyckades göra sin flickvän generad. ”Ja, och det var i alla fall det viktigaste”, svarade han skrattande.

På samma sätt som frågan om hästar och ankor är en obligatorisk del av varje ny frågestund på Reddit, en pusselbit som helt enkelt måste läggas om inte annat så bara för att komma förbi den, har Synnes klipp snabbt tagit sig upp på en av de högsta nivåerna ett internskämt på nätet kan uppnå. Det har blivit ett kapitel i nätets referensbibel. Det är en blinkning mellan människor som tycker sig kunna flytande internet.

https://vine.co/v/eIQqUEBvuVB/embed/simple

https://vine.co/v/eII39YhZaJn/embed/simple

Jag har intervjuat många som råkat bli internationellt virala, och i intervjuer ger Synnes uttryck för precis samma sak som dem. ”Det är helt sjukt”, säger han till NRK och bedyrar att han aldrig ”hade trott att den skulle ta av.”

För den som är intresserad av nätkultur är han egentligen inte mer än en statist. I nätets barndom pratades det romantiskt om att innehållet skulle vara allt, och att kreatörer bara skulle vara ansiktslösa konton som byggde på Babels torn av memer. Det var med utgångspunkt i detta som Mike Rugnetta i en intressant Youtubefilm argumenterade för att den kulturella singulariteten, det vill säga självreplikationen, nu hade uppstått på nätet.

eNBOkp346G8

Nu, efter en vecka, börjar uppståndelsen kring ankarmén lägga sig. Fast bara bland de som vanligen upptäcker internetskämt först. Filmsnutten kommer cirkulera i månader, längre och längre ut från pionjärerna, genom lager efter lager av medelålders mammor och pappor. Det intressantaste med klippet är egentligen hur dess bidrag till nätkulturen som helhet ser ut om ett år – när den smält samman med allt annat. När den på riktigt förvandlats till blott ett av många ord i uppslagsverket över skojigheter på nätet. När den lägger sig till ro bredvid frågan om huruvida Barack Obama skulle vilja slåss med ankor eller hästar.

Apropå det. En extra liten bonus finns det i Kevin Synnes filmsnutt. Tack vare den vet vi nu hur det skulle låta att faktiskt anfallas av hundra ankor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies