Annons

Saftig nota – så mycket betalade Tencent för svenska doldisbolaget

Till vänster: Två av Sharkmobs grundare: Martin Hultberg och vd Fredrik Rundqvist. Till höger: Tencents grundare Pony Ma.
Till vänster: Två av Sharkmobs grundare: Martin Hultberg och vd Fredrik Rundqvist. Till höger: Tencents grundare Pony Ma. Foto: Lars Brundin och Paul Yeung.
Den hemlighetsfulla spelstudion Sharkmob i Malmö köptes i fjol upp av Tencent från Kina. Nya dokument som Di Digital tagit del av indikerar att prislappen blev saftig – trots att bolaget inte släppt ett enda spel.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I maj 2019 köptes den skånska spelstudion Sharkmob upp av kinesiska Tencent, redan innan bolaget hunnit lansera sin första titel på marknaden.

Detaljerna kring transaktionen var sparsmakade och parterna valde att hemlighålla vad förvärvet kostat.

”Vi är övertygade om att Tencent är rätt partner för bolaget, samtidigt som de betalar ett bra pris”, sa bolagets vd Fredrik Rundqvist efter affären.

Läs mer: Techjätten Tencent köper hemlighetsfullt svenskt spelbolag

Nu kan dock Di Digital avslöja att köpesumman för hela Sharkmob bör ha landat på drygt 300 miljoner kronor.

Uträkningen baseras på att en tidigare delägare som kontrollerade 4,3 procent av aktierna i Sharkmob fick en kontant betalning på 12,9 Mkr för sin post, vilket framgår av nya dokument hos Bolagsverket.

När Di Digital kontaktar Sharkmob vill de varken bekräfta eller dementera köpesumman.

”Vi kan inte kommentera det med hänvisning till avtalet”, säger kommunikationschefen Martin Hultberg.

Han avböjer också att svara på fler frågor om hur verksamheten utvecklas.

Läs mer: Så tar Tencents superapp Wechat över nätet i Kina 

Sharkmob grundades i Malmö så sent som 2016 av en hel rad branschveteraner som tidigare varit toppchefer på Massive Entertainment, och var med i utvecklingen av succéspelet ”Tom Clancy’s The Division”.

Bolaget driver ett större spelprojekt, men har varit förtegna med detaljer om innehållet eller en tidsplan för när det väntas lanseras. Det ska dock handla om ett onlinespel med actiontema som riktar sig till personer över 17 år. 

Till bolagets grundare och tidigare huvudägare räknas Petter Mannerfelt, Martin Hultberg, Anders Holmquist, Rodrigo Cortes och Jenny Alstierna. Vid tidpunkten för uppköpet föra våren hade bolaget ungefär 60 anställda. 

Även externa investerare gjorde en rejäl hacka på affären. Det handlar till exempel om Malmö-profilen Percy Nilsson, den framlidne Axis-grundaren Mikael Karlssons investmentbolag LMK Forward och Anders Pettersson, tidigare ordförande för sängtillverkaren Hilding Anders. 

Samtidigt står det nu klart att Tencent investerat uppemot 1 miljard kronor i tre svenska privata spelbolag sedan början av 2019: Fatshark, Sharkmob och Stunlock Studios. Den kinesiska techjätten är sedan tidigare även storägare i börsnoterade Paradox och Spotify.

Läs mer: Tencent går in tungt i svenska spelsuccén Fatshark 

Läs mer: Tencent fortsätter svensk köpturné – Skövde på tur 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer