Annons

Säkerhetsexpert: ”Ryskt hackerintrång mot tankesmedjor i EU”

Hackningsnätverket Strontium uppges ha kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin.
Hackningsnätverket Strontium uppges ha kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin.
Hackningsnätverket Strontium har gjort intrång mot flera europeiska tankesmedjor. Organisationen har kopplingar till Kreml.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Det ryska hackningsnätverket Strontium, som har kopplingar till Kreml, har gjort intrång mot flera europeiska tankesmedjor. Det skriver Microsofts säkerhetschef Tom Burt i en blogguppdatering inför kommande valrörelser i regionen.

Minst tre pro-demokratiska tankesmedjor har utsatts: Tyska utrikesrådet, Marshallfonden och The Aspen Institute, skriver Tom Burt.

"De siktar in sig på organisationer som arbetar med frågor runt demokrati, valfrihet och policyarbete i tät kontakt med högt uppsatta politiker och deras tjänstemän", skriver Tom Burt.

Strontium har tidigare anklagats av fler än Microsoft för att springa den ryska regeringens ärenden. De är kända sedan 2007 och riktar in sig på ta sig in i mejlkorgar för att utvinna känslig information.

Gruppen tillskrivs bland annat attacken mot det demokratiska partiet i USA och läckan av Hillary Clintons e-post inför det amerikanska presidentvalet 2016.

Frankrikes president Emmanuel Macron har även han anklagat Ryssland för intrång mot hans kampanj 2017 och i förra veckan lyfte också Natos förre generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen i en intervju med Politico frågan om rysk hackning riktade mot europeiska val som närmast en självklarhet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer