Hoppa till innehållet

Sålde Bambora för 14 miljarder – nu köper Nordic Capital hans fondplattform Mfex

Nordic Capital står bakom årets största techaffär. Nu köper man in sig i fondplattformen Mfex. ”De kan bidra med kompetens när det gäller konsolidering och förvärv”, säger Mfex vd Oliver Lagerström.

Oliver Lagerström är vice vd för Mfex, som köps av Nordic Capital.
Oliver Lagerström är vice vd för Mfex, som köps av Nordic Capital.Foto: Mfex

Den största affären inom den svenska techsektorn skedde i juli då Nordic Capital sålde sitt betalbolag Bambora (NTL) för 14 miljarder kronor. Köpare var den franska börsjätten Ingenico.

I fjol köpte Nordic Capital också ut nätmäklaren Nordnet (NTL) från börsen ihop med familjen Dinkelspiels ägarbolag Öhmangruppen.

Nordic Capitals nästa digitala drag blir att köpa en majoritetspost i svenska Mfex, en teknisk lösning för fondhandel.

Läs mer: Bamboras vd: ”En otrolig saga för ett svenskt bolag” 

”Detta är ytterligare en i raden av investeringar inom fintech och finansiella tjänster. Stockholm är en kompetenshub inom det här området”, säger Nordic Capitals partner Christian Frick.

Vad Mfex kostar vill han inte kommentera men Nordic Capital köper 70 procent av bolaget, säger han. Aktiepriset vid Mfex senaste nyemission, i september 2014, motsvarar i dag ett bolagsvärde på 528 miljoner kronor.

Det här var på 1990-talet. Allt skulle säljas på internet

Fondsparare i 40 länder förvaltar drygt 660 miljarder kronor via Mfex plattform. Bolaget äger också Fondab som står bakom Fondmarknaden.se.

Mfex grundades 1999 av nuvarande vice vd:n Oliver Lagerström och tre medgrundare. Oliver Lagerström hade tidigare jobbat på Handelsbanken med just fondhandel.

”Det här var på 1990-talet. Allt skulle säljas på internet. Vi tänkte att man borde kunna göra med fonder också”, säger Oliver Lagerström.

Läs mer: Nordnet lanserar robotrådgivare: ”Helt ny affärsmodell” 

Flera av Mfex nuvarande ägare – som det franska paret Concorde Capital och Provestis och Mutandis från Marocko – säljer nu sina innehav, säger Oliver Lagerström utan att gå in på vilka som lämnar bolaget helt.

Mfex ledning ska nu fokusera på den dagliga verksamheten medan Nordic Capital letar uppköp. Tanken är att slå samman Mfex med framtida förvärv och sedan sälja bolaget inom loppet av några år. Nordic Capital äger vanligtvis sina bolag i fem till sju år.

”Det jag ser med Nordic Capital är att de kan bidra med kompetens när det gäller konsolidering och förvärv”, säger Oliver Lagerström.

Mfex huvudkonkurrent, sydeuropeiska Allfunds, såldes tidigare i år för motsvarande 17 miljarder kronor. Även i Allfunds fall var köparna private equity-bolag, i form av amerikanska Hellman & Friedman och GIC i Singapore.

Mfex är ett svenskt bolag med väldigt bra rykte

”Det här är en bransch som står inför stor konsolidering. Hela branschen kommer att utsättas för ett jättetryck med tanke på den reglering som är på väg. Det ger de oberoende plattformarna nya affärsmöjligheter. Mfex är ett svenskt bolag med väldigt bra rykte”, säger Christian Frick på Nordic Capital.

Private equity-jättarna har på senare år skyndat för att digitalisera sina mer mogna portföljbolag.

Det gamla postorderföretaget Ellos, där Nordic Capital också är huvudägare, har till exempel fokuserat på sin e-handelsaffär. Portföljbolaget Nordnet lanserade nyligen en robotrådgivare som med hjälp av AI placerar kundernas sparpengar.

Läs mer: Deras e-handel gör 46 miljoner i vinst – efter fyra år 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera