Annons

Samsung Pay lanserar i Sverige – hann före Apple Pay

Thomas Ko, global chef vid Samsung Pay. Foto: Jack Mikrut
Thomas Ko, global chef vid Samsung Pay. Foto: Jack Mikrut
Koreanska mobiljätten Samsung lanserar sin mobila betaltjänst Samsung Pay i Sverige. Enligt bolaget accepteras tjänsten redan av de flesta befintliga betalterminaler. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Antalet mobila betalalternativ fortsätter att växa. Nu lanserar koreanska Samsung en betaversion av sin ”blipp”-tjänst Samsung Pay i Sverige. Nyheten presenterades vid en välbesökt dragning vid Epicenter i Stockholm under torsdagsmorgonen. På plats var bland annat många av de banker och kortbolag som samarbetar med Samsung.

”Vi valde Sverige eftersom ni ligger mycket långt fram inom digitala betalningar. Jag har hört att färre än 2 procent av transaktioner i Sverige görs med kontanter här”, säger Thomas Ko, som är global chef, ”global vice president” vid Samsung Pay.

Läs mer: Samsung Pay utmanar Apple och Google i Europa

Sverige är det första landet i Norden och det andra landet i Europa att få ta del av Samsung Pay. Koreanska Samsung är världsledande inom så kallade Android-telefoner och marknadsledande i Sverige.

”Vårt mål är att bli en av de ledande mobila plånböckerna i Sverige och världen”, säger Thomas Ko, som är en amerikan, men med rötterna i Korea.

Än så länge har vi inte sett ett fundamentalt skifte mot mobila betalningar.

Han antyder att det kan ta ett år innan Samsung Pay har lanserats på bred front i Europa. 

Än så länge har Samsungs ärkerival Apple inte hunnit lansera sin snarlika betaltjänst Apple Pay i Sverige.

”Vi har ett annat erbjudande än Apple Pay. Men vi hoppas att många mobiltillverkare rullar ut nya tjänster. Än så länge har vi inte sett ett fundamentalt skifte mot mobila betalningar bland världens konsumenter”, säger Thomas Ko.

Samsung Pay presenteras som en enkel och säker mobil plånbok för betalningar i handeln. Den fungerar genom att användaren registrerar sitt befintliga betalkort i Samsung Pay-appen. Därefter kan man betala med mobilen genom att ”blippa” telefonen mot butikens betaldosa och godkänna med ett fingeravtryck.

Läs mer: Ökenvandringen fortsätter för Seamless mobila betaltjänst Seqr

Tjänsten skyddar bankuppgifterna på flera säkerhetslager. De tre främsta är fingeravtrycksverifiering, tokenisering (som bland annat skyddar kortnumret) och bolagets egen lösning Samsung Knox.

”Samsung har det säkraste betalsystemet inom Android-systemet”, säger Thomas Ko.

Samsung Pay bygger på den idag utbredda NFC-tekniken (Near Field Communication), samt Samsungs specialutvecklade lösning Magnetic Secure Transmission (MST). I dagsläget är NFC-penetrationen endast cirka 10 procent på svenska marknaden, medan närmare alla befintliga terminaler redan är kompatibla med MST-tekniken, enligt bolaget.

Enligt bolaget kan Samsung Pay synkas med i princip alla nya och befintliga betalterminaler i Sverige. Handlarna behöver därmed inte uppgradera den befintliga tekniken.

”Vi har investerat i MST-teknik i våra telefoner så att man även kan använda Samsung Pay hos mindre, familjeägda butiker på landsbygden”, förklarar Thomas Ko.

Betaversionen av Samsung Pay lanseras med stöd av flera svenska banker och kortnätverk. Med början under torsdagen kan användarna betala med anslutna kort från Eurocard, Mastercard, Nordea, SEB och Visa. Inom kort kommer fler partners att anslutas, bland annat Entercard, Handelsbanken, ICA Banken, Rikskuponger samt Swedbank och Sparbankerna. 

Fotnot:
Med NFC och MST kan Samsung Galaxy A5, Galaxy S7 och Galaxy S7 Edge användas för att göra säkra och kontaktlösa transaktioner nästan överallt där du kan betala med kort, enligt Samsung. Inom kort ska Samsung Pay även att fungera med smartklockan Samsung Gear S3 samt fler mobilmodeller.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer