Annons

Samsungchefen om 5g-bråket: ”Tråkigt för Sverige”

Oscar Otteborn är Nordisk IM-chef på Samsung. Till höger, en Samsungs Galaxy S20 som gör 1,2 gigabit i ett hastighetstest i Tele2:s 5g-nät.
Oscar Otteborn är Nordisk IM-chef på Samsung. Till höger, en Samsungs Galaxy S20 som gör 1,2 gigabit i ett hastighetstest i Tele2:s 5g-nät. Foto: Press.
Samsung släppte i veckan en ny 5g-telefon – för omkring 3 500 kronor. Därmed har mobiljätten 5g-telefoner i alla prissegment i Sverige. Förgäves med tanke på situationen, kan tyckas. ”Vi skulle så klart gärna se att 5g redan fanns brett”, säger Nordenchefen Oscar Otteborn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I veckan lanserade Samsung sin budgetmobil ”A42 5G” – en telefon med rekommenderat pris på 349 euro.

Billigast i klassen.

Men att teknologin blir billigare och vanligare ur ett konsumentperspektiv har förstås hamnat i skuggan av det 5g-bråk som just nu pågår mellan Post- och telestyrelsen, PTS, och kinesiska Huawei.

Läs mer: Test: Här är marknadens dyraste telefon – så bra är den

Auktionen av 5g-frekvenser – det vill säga startskottet på svensk 5g-utbyggnad – var tänkt att inledas i går, tisdag, med har skjutits upp efter att Huawei vunnit en delseger mot PTS i Förvaltningsrätten.

Domstolen stoppade tillfälligt det förbud mot att använda Huaweis utrustning i 5g-näten som PTS belagt operatörerna med. 

Detta i väntan på att domstolen ska behandla om förbudet i sig är lagligt.

Osäkerheten efter domstolsbeslutet gjorde att PTS ställde in auktionsstarten – och där står vi nu. En redan sen 5g-start har skjutits på framtiden ytterligare.

Digitaliseringen går fort nu, Sverige vill inte hamna för långt efter

”Det är tråkigt för Sverige med tanke på vår historia. I allt från hem-pc till mobilnät från Ericsson har vi varit tidiga med ny teknik. Spotify och Klarna är födda ur den eran och det har gjort att vi legat i framkant som technation”, säger Oscar Otteborn, Nordenchef på Samsung för affärsområdet med mobiler, surfplattor, pc och mobiltillbehör.

Än så länge tror han inte att det kommer att påverka Samsungs försäljning nämnvärt – men han har heller ingen lust att vänta i onödan.

”Digitaliseringen går fort nu. Sverige vill inte hamna för långt efter, då tror jag det kan påverka branschen negativt. Men just nu ser jag inte de som köper en ny telefon gör det på grund av att de vill ha 5g, just nu.”

Läs mer: Test: Nya Iphone bevisar Apples självförtroende

I en undersökning från Yougov, gjord på uppdrag av Samsung, framkommer att två tredjedelar av svenskarna inte tycker att det är viktigt att deras nästa telefon är 5g-redo.

82 procent säger att inte alls eller sällan har problem med mobilnätet som det är i dag.

”Det är som med de flesta teknikskiften av det här slaget, att branschen går före konsumenterna. Det är inte så konstigt att 5g inte blivit större i Sverige ännu, med tanke på Huawei-stöket och att få lanserat 5g-nät brett”, säger Oscar Otteborn.

Sydkorea, som ju är er hemmamarknad, är förmodligen längst fram i världen inom 5g. Hur har det påverkat era satsningar?

”Det märks absolut. När det kommer till 5g-patent på mobilsidan, till exempel, är vi tvåa efter Huawei. När det kommer till patent på 5g-utrustning i nät är vi tvåa bakom Ericsson. Så vi har verkligen haft innovationskraft på 5g.”

Otteborn pekar ut Finland som det närmaste exemplet där 5g redan finns och efterfrågas av kunderna.

”Jag tror att många tänker ’vad ska jag med 5g till i dag?’, men det är inte så du bör tänka. Många har sina telefoner två år eller längre i dag. Då skulle jag verkligen rekommendera en 5g-telefon nästa gång. Du vill förmodligen vara framtidssäkrad”, säger Oscar Otteborn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer