Annons

San Francisco höjer bolagskatten – för att hjälpa hemlösa

De sociala klyftorna i San Francisco och Kalifornien fortsätter att växa.
De sociala klyftorna i San Francisco och Kalifornien fortsätter att växa. Foto: Marcio Jose Sanchez
Techsektorn kommer att behöva betala högre skatter i San Francisco för att hjälpa hemlösa i staden. Men förslaget har delat företagsledarna i två läger – med Marc Benioff på den ena sidan och Jack Dorsey på den andra.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På tisdagen röstade väljarna i amerikanska San Francisco ja till en skattehöjning för storföretag. Intäkterna ska specifikt gå till att motverka hemlöshet i staden.

Ungefär 60 procent av väljarna röstade för förslaget, som kallas proposition C, rapporterar New York Times

Ett stenkast söder om San Francisco ligger techmekkat Silicon Valley. Men it-jättar som Apple, Facebook och Google har alla sina huvudkontor i regionen San Francisco Bay Area.

Den mycket rika tekniksektorn har förvärrat den rådande bostadskrisen, enligt bedömare. Skattehöjningen ska därmed ses som en åtgärd för att hålla bolagen medansvariga för de växande sociala klyftorna i San Francisco.

I relation till antalet invånare har San Francisco den högsta hemlösheten i hela USA. Under 2017 beräknades 7 499 personer vara hemlösa i staden, av vilka en tredjedel helt och hållet saknade möjlighet att sova någon annanstans än på gatan.

Skattehöjningen väntas ge extraintäkter på uppemot 300 miljoner dollar varje år, motsvarande 2,7 miljarder kronor, och innebär en fördubbling av San Franciscos nuvarande budget för att bekämpa hemlöshet. 

Förslaget har delat staden och dess företagsledare i två läger inför omröstningen. Jack Dorsey, som grundat både Twitter och betalbolaget Square, donerade 125 000 dollar till kampanjen som motsatte sig förslaget. Däremot bidrog mjukvarubolaget Salesforces vd och grundare Marc Benioff med 2 miljoner dollar till ja-sidan.

Jack Dorsey och Marc Benioff.
Jack Dorsey och Marc Benioff. Foto: TT.

En annan motståndare är Mark Pincus, medgrundare till spelutvecklaren Zynga som står bakom Farmville. Han har kallat förslaget för det "dummaste, minst genomtänkta" någonsin och uppmanade stadsborna att rösta nej.

Trots att en majoritet av invånarna i San Francisco i slutänden röstade för skattehöjningen, är det inte säkert att den kommer att verkställas. Ett beslut i USA:s högsta domstol från 2017 fastlog nämligen att skattehöjningar kopplade till en specifik fråga bör röstas igenom med två tredjedelars majoritet.

De lokala myndigheterna i San Francisco utreder just nu det juridiska ramverket, men deras nuvarande ståndpunkt är att skattehöjningen trots allt borde gå att genomföra, trots att ja-sidan inte nådde upp till 66,6 procent av rösterna.

Läs mer: Tusentals Google-anställda protesterade mot sextrakasserier 

Läs mer: Elon Musk: Elscootrar saknar värdighet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer