Annons

SAS och SEB investerar i Wallenbergs AI-avknoppning

Marcus Wallenberg, bland annat styrelseordförande för Saab och SEB, tillsammans med Mats Agervi från Combient.
Marcus Wallenberg, bland annat styrelseordförande för Saab och SEB, tillsammans med Mats Agervi från Combient. Foto: Evelina Carborn (Di).
Med hjälp av pengar från SAS och SEB ska 28 av Nordens största bolag enklare få tillgång till spetskompetens inom artificiell intelligens, AI. ”Det är den stora utmaningen”, säger Mats Agervi, ordförande för nystartade Combient Mix.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Inom nätverket Combient samarbetar 28 av de största svenska och finska bolagen i frågor kopplade till digitalisering och innovation. Merparten av företagen har kopplingar till Wallenbergsfären och det grundades under 2015 på initiativ av Marcus Wallenberg.

Combient arrangerar till exempel träffar för bolagens vd:ar och ordföranden. De arrangerar expertforum och bedriver olika former av tester och experiment vars resultat delas mellan företagen under ett gemensamt sekretessavtal. Dessutom finns experter i nätverket som kan hjälpa till med konkreta och företagsspecifika problem.

Nu går Combient ett steg längre och startar en avknoppning, Combient Mix, som helt och hållet ska fokusera på artificiell intelligens, AI.

”AI är en enorm möjlighet för vår industri. Det kan användas inom egentligen vilka områden som helst – allt från forskning, marknadsföring, försäljning, underhåll till att få en effektivare produktion”, säger Mats Agervi, styrelseordförande för Combient Mix.

Läs mer: Marcus Wallenberg startar Combient: Vi måste ställa om snabbare 

”Men den stora utmaningen är att få tag på kvalificerad talang med spetskompetens inom AI”, fortsätter Mats Agervi.

Combient Mix ska därför anställa dataanalytiker och dataingenjörer, som sedan blir rådgivare till företagen i nätverket.

Redan i dag finns 28 anställda AI-experter från tio olika länder på plats hos Combient Mix.

”Vi ska säkra kompetensen som verkligen kan ge sig på de komplexa utmaningar som finns hos våra företag. Nu satsar vi på en expansion genom att anställa många fler”, säger Mats Agervi.

Tanken är också att ta fram modeller för hur AI kan tillämpas inom bolagen.

”Det handlar till exempel om hur du skapar åtkomst till data, strukturer för hur data hanteras, och hur du arbetar inom företaget för att bygga lösningar som ger industrivärde”, säger Mats Agervi.

Läs mer: Hon tar över Wallenbergs miljardsatsning 

Combient Mix finansieras i ett första skede av 20 miljoner kronor från storbanken SEB och 6 Mkr från flygbolaget SAS.

De blir delägare i det nystartade bolaget och har därmed möjlighet att påverka riktningen framåt, säger Mats Agervi, men alla företag i Combient behandlas i övrigt på samma sätt.

”Data är en viktig tillgång för SEB liksom för våra kunder. Att använda AI etiskt och effektivt för att möta våra kunders behov är därför en prioritet för oss”, säger Nicholas Moch, it-chef på SEB, i en kommentar.

För SAS kan AI optimera såväl planering av rutter, bemanningen, kundtjänsten och underhållen av flygplanen. Det menar Mattias Forsberg, it-chef på SAS.

”Jag ser en enorm potential i AI och automation, inte minst för att vi ska lyckas på en hårt konkurrensutsatt marknad och samtidigt nå våra ambitiösa hållbarhetsmål”, kommenterar han.

Combient Mix är inte Wallenbergsfärens enda projekt inom artificiell intelligens. Genom forskningsprogrammet WASP har de sedan tidigare plöjt ned mer än 3,5 miljarder kronor på forskning om mjukvara, autonoma system och AI i Sverige. Familjens ägarbolag FAM investerade dessutom drygt 90 Mkr i AI-bolaget Peltarion under 2018.

Läs mer: Familjen Wallenberg satsar 660 miljoner på svensk AI 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer