Hoppa till innehållet

Tidigare Nordea-toppen får nytt jobb på skandaldrabbad bank i Schweiz

Den tidigare Nordea-medarbetaren Sasja Beslik går till en privat bank i Schweiz.

Sasja Beslik arbetade tio år på Nordea.
Sasja Beslik arbetade tio år på Nordea.Foto: Hampus Andersson (Di).

I slutet av juni lämnade Sasja Beslik sin tjänst som chef för hållbara finanser på Nordea NDA SE -0,82%Dagens utveckling och nu kan Di Digital berätta om hans nya uppdrag.

Sasja Beslik får samma typ av tjänst på privatbanken J. Safra Sarasin i Schweiz. 

Hur ser du på J. Safra Sarasins inblandning i den internationella skattesvindeln ”cum-ex” som avslöjades i fjol?

”Vad jag har förstått så är den affären avslutad och de har tagit de åtgärder som myndigheterna beslutat.”

Läs mer: Bankman på Safra Sarasin avslöjade storsvindel 

Läs mer: Sverige dras in i ”Europas största svindel” – 63 miljoner borta 

”Ett kriterium för mig var långsiktighet och den här banken är 176 år gammal. De har en privatägare som är långsiktig och vill göra saker ordentligt, de har jobbat med hållbarhet i 35 år”, säger Sasja Beslik, under en konferens på torsdagen som anordnas av revisionsjätten KPMG.

”Så bankens historia gjorde att jag tyckte att det kändes spännande”, säger han.

Under sitt framträdande, inför representanter från en rad banker och företag, säger han att Greta Thunberg och hennes generation gör något fantastiskt.

”De ber oss om en enda sak: skärp er, ni måste ta ansvar och det nu.”

Sasja Beslik talar också om vikten av det kollektiva ansvaret för klimatet, där han menar att finanssektorn spelar en stor roll, om inte den största. 

”Nationella politiker i Sverige, deras möjlighet att påverka slutar i Sverige. Men kapitalet rör sig fritt. Så om du omplacerar kapitalflödena från icke hållbart till hållbart, att investera i lösningar och inte i problem. Vilken utveckling vi skulle få.”

Vid sidan av den nya tjänsten har Sasja Beslik inlett ett samarbete med Gudrun Schyman, en folkbildande, politiskt obunden rörelse de kallar ”Fria Pensionärer”. 

”Det finns en stor grupp pensionärer i Sverige som sitter på en hel del kapital och som egentligen inte förstår att de genom att använda kapitalet kan åstadkomma mycket större förändringar än att återvinna burkar”, säger Sasja Beslik. 

”Det handlar om att upplysa folk om hur det förhåller sig med klimatfrågor. Jag tycker det är jättekul, Gudrun har lång erfarenhet och är en otroligt driven person.”

Läs mer: Nordea-toppen lämnar efter tio år på banken 

Sasja Beslik menar att många av de pensionärer som engagerar sig i rörelsen, inte förstår vilken stor påverkan de kan göra genom att placera sitt kapital i hållbara företag och banker. 

”Gudrun Schyman har dragit igång det här nätverket för människor som vanligtvis inte alls förstår grunderna i hur finanssektorn funkar, jag vill att de ska förstå kopplingen mellan finanssektorn och klimatet”, säger han. 

Innehåll från ChargeNodeAnnons

Optimera elbilsladdningen och spara pengar

En smart laddtjänst är ett viktigt verktyg för företag och fastighetsägare som vill hålla nere sina elkostnader och samtidigt tillhandahålla elbilsladdning.

Senast 2027 ska alla svenska elnätsföretag ha infört effektbaserad prissättning vilket innebär debitering utifrån effektuttag. Redan idag tillämpas modellen bland elnätsföretagen eller så planeras det för fullt för ett införande. Med effektbaserad prissättning ska man motiveras till att sprida ut sin elanvändning. Detta innebär att man undviker effekttoppar vilket främjar effektivt nätutnyttjande. 

Elbilsladdning och effektbaserad prissättning kan därför innebära problem om man inte tänker till från start. Med ChargeNodes smarta ladd- och betaltjänst är det möjligt att plana ut effektkurvan och därigenom slippa dyra effektavgifter. Användarna anger avresetiden i företagets app och sedan prioriterar ladd- och betaltjänsten i vilken ordning bilarna ska laddas. 

– Vårt laddsystem har funktionen lastbalansering i kombination med en smart laddtjänst så att medlemmarnas bilar laddas utifrån parkeringstid. Det är alltså kombinationen av lastbalansering och smart laddtjänst som gör att anläggningsägaren kan hålla nere sin elanvändning och därigenom slippa dyra effektavgifter, säger Richard Forssell på ChargeNode.

En annan fördel är att ChargeNodes laddsystem med sin centraliserade laddstyrning har betydligt färre komponenter än traditionella lösningar. Det innebär effektiv och billig förvaltning efter garantiperiodens slut. 

– Vi rekommenderar att företag och fastighetsägare tänker igenom hur laddinfrastrukturen ska förvaltas över tid, säger Richard Forssell.

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ChargeNode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera