Annons

Satsar på betting på e-sport – tar in nytt kapital

E-sportturneringen med Dota 2 följs av många. Till höger: Abios medgrundare Oskar Fröberg.
E-sportturneringen med Dota 2 följs av många. Till höger: Abios medgrundare Oskar Fröberg.
Intresset för e-sport fortsätter att växa. Svenska Abios kapitaliserar på detta och har nu säkrat kapital på 10 miljoner kronor. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enligt beräkningar omsatte e-sporten globalt 18 miljarder kronor förra året. När en av världens största turneringar, Dota 2, avgjordes häromveckan bänkade sig 2 miljoner tittare och prispotten låg på över 330 miljoner kronor. Nästa år kommer turneringen till Stockholm.

Abios startade redan 2013, men var då som en kalender och tv-guide för e-sport. För att få en mer lönsam affärsmodell siktade bolaget istället in sig på att samla in och analysera e-sportdata. 

Kunderna består bland annat av e-sportlag, vilka använder informationen för att analysera på sina spelare och motståndare, men också för att presentera kommande matcher och resultat för sina fans.

”De flesta e-sportbolag förlorar dock pengar idag”, säger vd:n och medgrundaren Oskar Fröberg och berättar att de även drabbats av kunder som gått i konkurs.

Bolaget har därför riktat sig alltmer mot bettingbolag. Genom ett api kan de ta del av data från de 17 spel som Abios täcker idag. Nyligen lanserade bolaget även en widget med bland annat matchinsikter, laguppställningar och live-streaming som används av Unibet. 

”Den tredje produkten vi har är odds där vi räknar ut sannolikheten om vem som ska vinna”, säger Oskar Fröberg.

Idag jobbar drygt 30 personer i verksamheten i bland annat USA, Kina och Storbritannien. Bland kunderna finns också Samsung och nyhetssajter. 

”Turneringar och matcher spelas 24/7 och vi måste ha kundsupport dygnet runt.”

Abios omsatte 6,5 Mkr förra året och tror att 2019 kommer att landa på omkring 11 Mkr.

”Vi har för närvarande kunder i mer än 20 länder och det är en fantastisk upplevelse att följa utvecklingen av deras produkter”, säger medgrundaren Anton Janér i en kommentar.

Bland tidigare investerare finns RAM, Bonnier Ventures och Jakob Johanssons bolag Maelir, som bland annat äger Södra Teatern i Stockholm där även Abios har sitt kontor.

”Rundan som vi gjorde nu var helt intern. Intresset från våra tidigare ägare och tron på bolaget var så pass stort”, säger Oskar Fröberg.

Nyemissionen är uppdelad på 5 Mkr i ett första steg och med åtagande på ytterligare 5 Mkr i höst.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer