Hoppa till innehållet

Saudisk fond kan investera i Tesla – som stäms av aktieägare

Elbiltillverkaren Teslas planer på en avnotering från börsen har satt igång en karusell. Nu har bolaget stämts av flera mindre aktieägare – samtidigt som utköpsplanerna kan finansieras med hjälp av en saudisk investeringsfond.

Teslas grundare och vd Elon Musk.
Teslas grundare och vd Elon Musk.Foto: Francois Mori

Saudiarabiens statliga investeringsfond för samtal om att bli en signifikant investerare i Tesla, som en del av grundaren Elon Musks plan om att ta företaget från börsen. Det rapporterar Bloomberg News och hänvisar till källor. 

Fonden sitter redan med en post om 5 procent i elbilsföretaget. Nu tittar kapitalbjässen enligt källan på hur man kan ta del av en möjlig storaffär. 

Samtalen skall ha ägt rum redan före Musks kontroversiella uttalande på Twitter den 7 augusti. Musk sitter själv på 20 procent av kapitalet vilket innebär att det behövs minst 60 miljarder dollar för att kunna köpa ut Tesla från börsen. 

Elon Musk anser att bolaget, som han själv varit med och grundat, skulle passa bäst i privat ägo. Han uppgav också att han säkrat en finansiering för utköpet. Prislappen skulle vara 420 dollar per aktie. 

Utspelet fick inledningsvis Tesla-aktien att rusa. Under de två sista handelsdagarna förra veckan backade emellertid aktien med cirka 7 procent då marknaden började ifrågasätta hållbarheten i utspelet från Musk. 

Läs mer: Tesla faller efter Musks Twitterrally 

Nu har en stämningsansökan lämnats in i San Francisco av aktieägaren Kalman Isaacs. Han menar att Musk brutit mot federala lagar och att han medvetet blåst upp aktiekursen för att skada blankarna. Enligt BBC har William Chamberlain, en annan aktieägare, också lämnat in en liknande stämningsansökan.

Bloomberg News rapporterar samtidigt att japanska Softbank inte kommer att delta i en eventuell privatisering elbilstillverkaren. Softbank var senast involverade i samtal om en investering i Tesla under förra året och har gång efter annan pekats ut som en möjlig finansiär.

Det bristande intresset från Softbank ska bero på två orsaker, enligt källor. Det första är att man redan har investerat stort på andra delar av bilområdet, nämligen General Motors enhet för autonom körning, Cruise. Satsningen på 2,25 miljarder dollar tillkännagavs i maj och är ett tillägg till de betydande placeringar Softbank också vidtagit med flera aktörer inom taxiapptjänster.

Den andra anledningen är att Tesla, som visserligen är ledande inom elbilar, ännu inte har levererat på sina löften om massproduktion. Samtidigt ökar konkurrensen från etablerade biltillverkare inom elbilar, vilket inte då lockar Softbank till en investering.

(Finwire/Di Digital)

Lyssna mer: ”Menar Elon Musk allvar om Teslas avnotering?” 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera