Annons

SBAB köper mobiltjänst av KTH-företag

Greenely: Christina Skoglund, Business Developer, Tanmoy Bari, vd, Fredrik Hagblom, Product Manager och Muhammad Al Abassi, R&D Manager.
Greenely: Christina Skoglund, Business Developer, Tanmoy Bari, vd, Fredrik Hagblom, Product Manager och Muhammad Al Abassi, R&D Manager.
Den statliga bolånebanken SBAB har slutit en "hållbarhetsdeal" med det KTH-grundade energibolaget Greenely, vars mobilapp mäter hushållens elkonsumtion.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Affären kan sägas vara ett led i det hållbarhetsarbete som SBAB har velat profilera sig med under en tid och bankens vd Klas Danielsson är nöjd med det nya samarbetet.

"Vi har sedan ett år tillbaka valt att till 100 procent fokusera på vår bolåneaffär. För oss handlar det om alla aspekter på våra kunders boende och energiförbrukningen är en viktig del i den samlade hushållsekonomin. Därför har vi funderat på vilka mervärdestjänster vi ska kunna erbjuda framöver", säger han.

Greenelys mobilapp mäter användarnas elförbrukning genom att analysera den data som lagras i de smarta elmätarna som finns i många hem, samt ett antal andra parametrar. När man använder tjänsten syns ett träd på mobildisplayen, som vissnar vid en hög elförbrukning och grönskar vid en låg.

Tanken är att appen ska börja erbjudas SBAB:s kunder från och med årsskiftet och på Greenely ser man också fram emot samarbetet.

"Det känns givetvis stort. SBAB är vår första stora kund, samtidigt som vi i början hade lite svårt att förstå kopplingen mellan människors energiförbrukning och banksektorn. Men det blev tydligare med tiden", säger Greenelys vd Tanmoy Bari.

Vad SBAB betalar för användandet av Greenleys app vill ingen av parterna kommentera. Men givet affärens utformning är det högst rimligt att affären är värd ett sjusiffrigt belopp för energiföretaget. Exakt i vilken skala SBAB:s kunder inledningsvis ska få ta del av Greenleys tjänst är heller inte helt klart.

"Det är möjligt att vi börjar med ett mindre steg, till exempel med villakunderna", säger Klas Danielsson.

Totalt har banken i dag runt 160 000 hushåll som bolånekunder, samt ytterligare 100 000 hushåll på inlåningssidan. Greenely är ett relativt nystartat energiföretag, som är grundat av KTH-studenter och bildades så sent som februari 2014. Elmätarappen har helat tiden utgjort kärnan i startupbolagets verksamhet.

"Tjänsten är tänkt som ett verktyg för de som vill veta hur mycket pengar de kan spara genom minskad elförbrukning. Till skillnad från många andra liknande program krävs heller inte någon ytterligare hårdvaruinstallation, utan det räcker med att man har appen", säger Tanmoy Bari.

Läs mer: KTH-studenter bygger Snapchat för video.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer