Hoppa till innehållet

Scania startar riskapitalgren - ska investera i startups

Lastbilskoncernen Scania startar ett nytt riskkapitalbolag för investeringar i tillväxt- och teknikbolag. I fokus ligger ny teknik för självkörande bilar och förnyelsebara bränslen.

Henrik Henriksson, vd för Scania, startar nu Scania Growth Capital. Foto: Dan Boman
Henrik Henriksson, vd för Scania, startar nu Scania Growth Capital. Foto: Dan Boman

Di Digital berättade tidigare i veckan om att världens storbolag slår rekord i att investera i innovativa småbolag och att de svenska storföretagen hänger på trenden. Nu har även lastbilsjätten Scania, som ägs av världens största biltillverkare Volkswagen, beslutat sig för att ge sig in i racet.

Läs mer: Därför vill storbolagen ha en egen startup

Det nya bolaget har döpts till Scania Growth Capital och ska ägna sig åt satsningar inom företagsanknutet riskkapital, så kallat corporate venture capital.
”Genom Scania Growth Capital vill Scania investera i lovande, innovativa och entreprenörsdrivna bolag. Att tidigt få tillgång till affärsmodeller, teknik och idéer som påverkar oss kommer att ytterligare stärka oss inför framtiden”, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Planen är att bygga upp en portfölj av aktieposter i tillväxtbolag med strategisk koppling till Scania och transport- och fordonsbrascherna. Det nya bolaget ska drivas av ett externt investeringsteam. Det leds av Lars-Olof Gustavsson. Han är en doldis men beskrivs som en pionjär i riskkapitalbranschen.
”Det som radikalt skiljer Scania från de flesta andra storbolag är att de i huvudsak outsourcar sin nya riskkapitalsatsning. Jag var med och startade Sveriges första venture capital-verksamhet inom ramen för statliga Investeringsbanken redan 1975”, säger Lars-Olof Gustavsson.

Han har tidigare grundat bland annat Four Seasons Venture Capital 1983 och varit ordförande i statliga Fouriertransform. Han blir nu ordförande både i Scania Growth Capital och dess externa investeringsbolag.
”Jag har sysslat med detta i över 40 år och vet hur oerhört svårt och tidskrävande det är att bygga själv från scratch och nå framgång. Så att få bidra med vårt stora kontaktnät och långa erfarenhet känns väldigt spännande”, säger Lars-Olof Gustavsson.

Läs mer: Här åker Di Digital Ubers självkörande Volvo

Verksamheten som nu ska rivstarta hamnar inte vid huvudkontoret i Södertälje. I stället har lokaler hyrts i centrala Stockholm. Målet är att göra investeringar i bolag inom bland annat produkter och tjänster inom digitalisering, självkörande fordon, uppkoppling, förnyelsebara bränslen och smarta fabriker.

Hur mycket pengar är ni då beredda att satsa?
”Det är inte beslutat, utan det hänger mycket på vad vi hittar. Men Scania har mycket stora muskler som vi kan utnyttja om vi hittar bolag och entreprenörer vi tror på. Detta är en långsiktig satsning som vi tror blir mycket viktig för att vi ska kunna vara världsledande i vår bransch som är i mycket snabb förändring”, säger Daniel Wedberg, ansvarig för strategi och affärsutveckling på Scania.

Lista: Fem svenska fordons-startups på Nordic Tech List

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera