Annons

Scanias riskkapitalarm investerar i digital speditör

Henrik Henriksson, vd för Scania, står bakom beslutet att starta Scania Growth Capital. Foto: Dan Boman
Henrik Henriksson, vd för Scania, står bakom beslutet att starta Scania Growth Capital. Foto: Dan Boman Foto: Dan Boman
Scanias nystartade riskkapitalarm gör sin andra investering. Lastbilskoncernen blir delägare i Sennder, ett digitalt transportföretag baserat i Berlin. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Scanias nybildade corporate venture capital-bolag Scania Growth Capital har genomfört sin andra investering. Lastbilskoncernen går in som delägare i Sennder, ett digitalt speditionsföretag baserat i Berlin.

Investeringen uppges röra sig om "ett sjusiffrigt eurobelopp" - det vill säga minst 10 miljoner kronor.

Sennder beskrivs som en snabbväxande aktör som utvecklar mjukvara för digitalisering av fraktförmedlingsorder. Med Sennders lösning automatiseras och effektiviseras transportbranschens ofta manuella och pappersbaserade administration, enligt pressmeddelandet.

”Digitalisering är en av de starkaste förändringskrafterna inom ekosystemet för transport och logistik. Investeringen i Sennder ligger i linje med vår strategiska inriktning och vår satsning på att hjälpa kunderna att digitalisera sin affär och verksamhet”, säger Daniel Wedberg, chef för venture-investeringar på Scania.

Läs mer: Scania startar riskapitalgren - ska investera i startups 

Från huvudkontoret i Berlin har Sennder byggt upp en kundbas som omfattar några av världens e-handelsjättar. Bolaget jobbar med både budbils- och lastbilstransporter och har en virtuellt sammankopplad fordonspark spridd över Europa, med alltifrån små skåpbilar till 40-tons lastbilar. 

"Scanias kunskap, nätverk och fokus på digitalisering gör att vi passar perfekt ihop. Med deras stöd kommer vi att kunna snabba på vår tillväxt och expandera ytterligare i Europa, med målsättningen att erbjuda branschens mest kundorienterade och effektiva tjänst”, säger David Nothacker, medgrundare och vd för Sennder. 

Tanken med Scania Growth Capital är att fonden ska investera i bolag med strategisk koppling till Scania, samtidigt som de utvecklar disruptiva teknologier och affärsmodeller.

Läs även: Därför vill storbolagen ha en egen startup 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer