Annons

Schibsted-avhoppare utmanar pensionsjättarna

Kristian Jacobsson och Gunilla von Platen, vd respektive styrelseledamot i Pensionera.
Kristian Jacobsson och Gunilla von Platen, vd respektive styrelseledamot i Pensionera.
Pensionssparande. I dag innebär det främst ångest, krångel och besvikelse. Det tänker en grupp avhoppare från Schibsted ändra på. Med stöd från affärsängeln Gunilla von Platen lanserar de nu tjänsten Pensionera.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"Jag har inte gjort någon investering hittills som jag känt mig lika engagerad av som de här", säger affärsängeln Gunilla von Platen, känd från bland annat TV-programmet Draknästet.

Bolaget hon talar om är Pensionera. Ett startupbolag som nu i veckorna kommer att lansera sin nya tjänst. Bolagets vd Kristian Jacobsson har tidigare varit vd för en rad Schibstedägda digitala satsningar som Suredo, Kundkraft och Mittbolån. 

Logiken mellan de tidigare bolagen och Pensionera är tydlig. Alla tidigare projekt har handlat om att skapa en kundinriktad lösning på en marknad som upplevs som krånglig och svårtillgänglig. Detsamma är fallet med Pensionera.

"Få är aktiva i sitt pensionssparande. De som har energi att ta tag i det fastnar nästan alltid och vill man ha hjälp så måste man vända sig till de stora bjässarna som inte tar hand om dig om du inte tjänar tillräckligt mycket pengar",  äger Kristian Jacobsson. 

Pensionera drar nytta av en rad tekniker som slagit igenom brett i Sverige de senaste åren. 

"Timingen känns helt rätt, det diskuteras provisionsförbud och flytträtt för hela pensionen samtidigt har mobilt bank-id slagit igenom och datan från Minpension blir tillgänglig för marknaden", säger Kristian Jacobsson. 

Pensioneras tjänst gör i huvudsak tre saker, den visualiserar hela användarens pensionssparande på ett tydligt sätt, den ger information om hur sparandet kan anpassas för att öka pensionen och den skickar aktivt ut råd när marknaden förändras på ett sätt som spararen bör känna till. 

"Nu har till exempel skattereglerna för privat pensionssparande ändrats men det är fortfarande miljoner svenskar som pensionssparar på det sättet varje månad och kommer att bli dubbelbeskattade vid årsskiftet", säger Henrik Sigland.

Flera i teamet bakom Pensionera har en bakgrund på Schibsted men Pensionera har de startat och drivit det första året för egna pengar. Nu inför lanseringen har de tagit in affärsängeln Gunilla von Platen som köpt 15 procent av aktierna i bolaget. 

"Det är den enda finansieringsrundan vi kommer att göra", säger Kristian Jacobsson. 

Gunilla von Platen kommer själv från början från försäkringsbranschen och tror att Pensionera verkligen kan skaka om försäkringsbranschen.

"De har hittat en lucka att fylla i marknaden och är så grymt bra. De kommer att spöa Max Mathisen och Söderberg & Partners. De kommer att kunna göra det mycket billigare och effektivare än de gamla, mätta jättarna”, säger hon. 

Tanken är att Pensionera ska tjäna pengar på en månadsavgift från de privatpersoner och företag som ansluter sig till tjänsten. Tjänten är till en början gratis men bolaget räknar med att kunna ta ut 79-99 kronor i månadsavgift, betydligt billigare än kvalificerade personliga rådgivare som också kan tjäna pengar på att rekommendera vissa fonder, så kallade "kick backs". 

Men tror ni verkligen att ni också kan göra pensionssparande roligt?

"Om man tittar på Avanza så har de gjort det mycket roligare och mer spännande att spara i aktier och fonder genom bra visualisering, forum och nyhetsflöden. Pension är i dag ångestframkallande för många och på det här sättet så blir det i alla fall mycket mer spännande än tidigare."

Den tekniska plattformen är byggd av Helge Söderström som tidigare utvecklat Suredo, Mittbolån och nya Compricer och är anpassad för att lätt kunna expandera utanför Sverige.

"Vår plan är att gå in i minst ett nytt land nästa år", säger Kristian Jacobsson. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer