Annons

Schibsted delas upp – behåller Lendo

Rolv Erik Ryssdal, vd för Schibsted.
Rolv Erik Ryssdal, vd för Schibsted. Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Den norska mediakoncernen Schibsted ska delas upp i två delar. Samtidigt tystar bolaget ryktena om att en försäljning av Lendo är på gång.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Schibsted delas upp i en nordisk rörelse och en internationell verksamhet inriktad på nätannonser, det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Den internationella verksamheten får namnet MPI och kommer att knoppas av som ett börsnoterat företag. Schibsted avser att behålla majoritetsägandet i MPI i samband med listningen.

Under den nordiska rörelsen faller samtliga aktiviteter i Norge, Sverige och Finland, inklusive finn.no, blocket.se och tori.fi, uppges det.

Läs mer: Lendo en ljusglimt för Schibsted 

Schibsted uppger att man genom delningen skapar två tillväxtorienterade företag. I fallet med MPI förenklas också bolagsstyrningen med ingen begränsning vad gäller ägande eller röster. 

Initialt kommer MPI att ärva Schibsteds delade aktiestruktur på A- och B-aktier men dessa väntas med tiden komma att fusioneras till en aktietyp.

Handeln med MPI-aktierna väntas bli upptagen under 2019. Vd för MPI blir Rolv Erik Ryssdal, medan för Schibsted blir det Kristin Skogen Lund. Han ansluter mot slutet av året.

I ett tillägg skriver Schibsted att man avser att behålla det fulla ägandet över Lendo, som varit under strategisk översyn de senaste tio månaderna. 

Uppfattningen är att ett helägande ligger i aktieägarnas bästa intresse trots uttalat intresse från partners. 

(Finwire / Di Digital) 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer