Annons

Schibsted delas upp – behåller Lendo

Rolv Erik Ryssdal, vd för Schibsted.
Rolv Erik Ryssdal, vd för Schibsted. Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Den norska mediakoncernen Schibsted ska delas upp i två delar. Samtidigt tystar bolaget ryktena om att en försäljning av Lendo är på gång.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Schibsted delas upp i en nordisk rörelse och en internationell verksamhet inriktad på nätannonser, det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Den internationella verksamheten får namnet MPI och kommer att knoppas av som ett börsnoterat företag. Schibsted avser att behålla majoritetsägandet i MPI i samband med listningen.

Under den nordiska rörelsen faller samtliga aktiviteter i Norge, Sverige och Finland, inklusive finn.no, blocket.se och tori.fi, uppges det.

Läs mer: Lendo en ljusglimt för Schibsted 

Schibsted uppger att man genom delningen skapar två tillväxtorienterade företag. I fallet med MPI förenklas också bolagsstyrningen med ingen begränsning vad gäller ägande eller röster. 

Initialt kommer MPI att ärva Schibsteds delade aktiestruktur på A- och B-aktier men dessa väntas med tiden komma att fusioneras till en aktietyp.

Handeln med MPI-aktierna väntas bli upptagen under 2019. Vd för MPI blir Rolv Erik Ryssdal, medan för Schibsted blir det Kristin Skogen Lund. Han ansluter mot slutet av året.

I ett tillägg skriver Schibsted att man avser att behålla det fulla ägandet över Lendo, som varit under strategisk översyn de senaste tio månaderna. 

Uppfattningen är att ett helägande ligger i aktieägarnas bästa intresse trots uttalat intresse från partners. 

(Finwire / Di Digital) 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies