Hoppa till innehållet

Schibsted säljer Hitta.se

Mediekoncernen Schibsted säljer sina andelar i Hitta.se till vd:n Alexander Hannerland, investeraren Stefan Tocca och investmentbolaget Sprints Capital. Schibsted var majoritetsägare med 90,2 procent i bolaget. 

Raoul Grünthal, Schibsteds Sverigechef.
Raoul Grünthal, Schibsteds Sverigechef.Foto: pressbild.

I oktober 2015 rapporterade Di Digital om att Schibsted uppgavs vilja sälja sin kassako Hitta.se. Bolaget hade då fortfarande bra marginaler, men backade på resultatsidan. Enligt Schibsted tittade Hitta.se då på att förändra sin affärsmodell. 

Nu, drygt ett och ett halvt år senare, säljer Schibsted bolaget till två bolagsbyggare och ett investmentbolag.

Köparna är den nuvarande vd:n Alexander Hannerland, investeraren och entreprenören Stefan Tocca samt riskkapitalbolaget Sprints Capital, grundat av Henrik Persson. 

”Försäljningen innebär att vi kan koncentrera oss på att ytterligare stärka och utveckla vår kärnverksamhet. Hitta.se är ett stabilt och välskött bolag som jag vet att de nya ägarna kommer att förvalta väl och utveckla ytterligare, säger Raoul Grünthal, Schibsteds Sverigechef, i ett meddelande.

Läs även: Schibsted uppges vilja sälja Hitta.se   

Söktjänsten Hitta.se har haft fokus på att förflytta tjänsten från onlinekatalog till en modern lokal söktjänst, vilket har lett till att både räckvidd och kundbas har ökat markant, enligt bolaget. 

Affären innebär att Schibsted avyttrar hela sin ägarandel i bolaget – 90,2 procent. Köpesumman är okänd.

”Vi ser en oerhört stor potential i Hitta.se. De olika plattformarna levererar närmare tre miljoner leads till våra annonsörer varje månad. Det öppnar för att skapa transaktionsbaserade intäktsmodeller och utveckla närliggande affärsben”, säger Alexander Hannerland, vd och delägare i Hitta.se.

Alexander Hannerland har arbetat på Hitta.se i olika roller sedan 2005. Sedan 2014 är han vd för bolaget. Tidigare har han medverkat till att bygga upp bolagen Medianet, Emediate och Klart.se.

Stefan Tocca är investerare och entreprenör. Han har tidigare arbetat som operativ chef för Schibsted Classified Media Northern & Eastern Europe, och grundade innan dess marknadsplatsen Tocmai.ro i Rumänien. Stefan Tocca är i dag bland annat investerare i den digitala redovisningsbyrån Setly.com.

Den tredje ägaren är Sprints Capital Management som är en Londonbaserad investeringsfirma med fokus på ledande europeiska onlinebolag. Personerna bakom Sprints har investerat i ett flertal framgångsrika internetbolag som Avito och Zalando.

Förra året omsatte Hitta.se 257 miljoner kronor och redovisade ett helårsresultat på 69 miljoner kronor. Bolaget har 65 anställda i Stockholm och Göteborg.

Hitta.se grundades sommaren 2004 och har enligt mätningssidan Ocast en räckvidd på 3 miljoner personer per vecka. Redan 2005 köptes sajten av mediekoncernen Schibsted.


 

Läs även: Hemnets ägare: Därför köper jag Hitta.se
Foto: Jesper Frisk.


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera