Annons

Schibsted storsatsar på mobillån – ska bygga europeisk mobilbank

Emil Hansson, vd för Bynk, och Raoul Grünthal, affärsområdeschef för mediekoncernen Schibsted.
Emil Hansson, vd för Bynk, och Raoul Grünthal, affärsområdeschef för mediekoncernen Schibsted.
Mediejätten Schibsted fortsätter att ösa pengar över låneappen Bynk, som vill bli en europeisk mobilbank. Låneappen tar nu in en halv miljard i en affär som värderar Bynk till två miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den börsnoterade mediejätten Schibsted fortsätter att storsatsa på finansiell teknik. Efter köpet av Lendo 2010 och investeringen i bolåneutmanaren Hypoteket storsatsar man nu på Bynk, en låneapp som hoppas bli en europeisk mobilbank.

Fram till nyligen hade ägarna, med Schibsted och LMK Industri i spetsen, plöjt ned 200 miljoner kronor i Bynk. Nu investerar de ytterligare en halv miljard kronor. Affären innebär att Bynk värderas till två miljarder kronor, det nya kapitaltillskottet inräknat.

”Både vi och LMK Industri försvarar våra andelar. Efter affären äger Schibsted cirka 32 procent av Bynk”, säger Raoul Grünthal, Sverigechef på Schibsted.

Raoul Grünthal ansvarar även för affärsområdet Schibsted Next, med bolag inom fintech, tillväxtbolag, e-handel och nya mediesatsningar som Omni.

Fintech är ett av de mest spännande områden inom Schibsted just nu.

Enligt Bynks vd Emil Hansson ska pengarna användas för expansion.

”Vi ska skala upp och expandera i Europa. Vi ska släppa kortprodukter, nya låneprodukter och något vi kallar p2p-checkout. Det sistnämnda är en produkt för att smidigt och säkert handla med andra privatpersoner”, säger han.

Ambitionerna är högt ställda.

”På sikt är målet att bli en europeisk mobilbank”, säger vd:n.

Bynk startades i slutat av 2016 av en grupp med Lendo-grundaren Dennis Ahlsén i spetsen. Mediejätten Schibsted var med från start, liksom Bynks andra storägare LMK Industri. 

Första tjänsten lanserades i maj 2017 i form av konsumtionslån i mobilen. Idag kan kunder låna mellan 10 000 och 300 000 kronor på Bynk till en ränta på 4-19 procent. 

”Vi försökt omdefiniera vad ett privatlån är. Hos oss kan man enkelt pausa sina betalningar, eller betala tillbaka snabbare. Kunder får Bynkpoäng som de kan använda till att extraamortera”, säger vd Emil Hansson. 

Bynks grundare. Från vänster: Mathias Johansson, Jonas Hultin och Dennis Ahlsén.
Bynks grundare. Från vänster: Mathias Johansson, Jonas Hultin och Dennis Ahlsén.

Emil Hansson var tidigare vd för Prisjakt. Han rekryterades till Bynk för ett drygt år sedan och hade från början titeln ”tillväxtchef”. Under sitt första år, 2017 omsatte Bynk 6,3 miljoner kronor. Förlusten var då 42 Mkr. Hur mycket Bynk omsätter idag, eller hur många kunder man har, är hemligt.

”Men vi är lönsamma redan nu, om man bortser för marknadsföringkostnader”, säger vd:n.

Schibsted Raoul Grünthal säger sig vara imponerad av Bynks grundare som han menar levererat över sina mål sedan start. Han tror även att finanssektorn står inför en radikal förändring de kommande åren. 

”Fintech är ett av de mest spännande områden inom Schibsted just nu. Finanssektorn är en bransch som utsätts för kraftig disruption, på samma sätt som mediebranschen för några år sedan”, säger han.

Schibsted äger bland annat Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Blocket.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer