Annons

Schibsted tar in USA-advokater för att rädda Hemnet-affären

Schibsted tar hjälp av New York-byrå för att ro hem Hemnet-affär.
Schibsted tar hjälp av New York-byrå för att ro hem Hemnet-affär.
Schibsted tar hjälp från USA för att få igenom miljardbudet på Hemnet. Advokatjätten Cleary Gottlieb, som var med under Sonys köp av Ericssons mobilenhet, är med i processen, kan Di Digital avslöja.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Konkurrensverket hotade nyligen att stoppa Schibsteds uppköp av bostadssajten Hemnet, en affär värd 1,5 miljarder kronor. Myndigheten anser inte att affären ska genomföras ”i dess nuvarande form”.

Nu kavlar Schibsted upp ärmarna för att få sin vilja igenom. Förutom den svenska advokatbyrån Kastell har mediekoncernen anlitat den amerikanska advokatbyrån Cleary Gottlieb i uppköpsprocessen, enligt uppgifter till Di Digital.

Martin Frey, affärsområdeschef för Schibsteds marknadsplatser i Sverige, bekräftar informationen.

”Det stämmer. Schibsted har jobbat med Cleary Gottlieb i andra ärenden och byrån har gett en del input i det här och bidragit med sin erfarenhet från andra marknader”, säger Martin Frey.

Cleary Gottlieb är en av toppbyråerna inom förvärv och fusioner i USA men har även haft stora internationella kunder. Firman representerade exempelvis Sony under dess förvärv av Ericssons mobilverksamhet 2011, en affär som då värderades till strax under 10 miljarder kronor.

Schibsted har jobbat med Cleary Gottlieb i andra ärenden och byrån har gett en del input i det här.

Även advokatbyrån Vinge är inblandad i Hemnet-affären å Schibsteds vägnar, enligt uppgift till Di Digital. Advokatbyrån utsågs i fjol till Sveriges ledande inom förvärv och fusioner av Financial Times. Att Vinge skulle vara inblandad är däremot något som Martin Frey inte vill kommentera.

”Vi vill varken dementera eller bekräfta det. Men det här är en stor och komplex fråga så det är helt naturligt att man hämtar information eller input från flera olika håll”, säger han.


Martin Frey, affärsområdeschef på Schibsted, bekräftar att Cleary Gottlieb anlitats för att rådge i Hemnet-affären. Foto: Schibsted.

Schibsteds uppköpsbud på Hemnet föregicks av en utdragen budprocess där bland andra mediekoncernen Bonnier och riskkapitalbolaget Nordic Capital var inblandade.

”Vi är fortfarande övertygade om att vi är den bästa långsiktiga ägaren till Hemnet och att vi kan vidareutveckla marknadsplatsen och göra den riktigt bra för mäklare och slutkonsumenten. Vi är dessutom en neutral ägare i jämförelse med hur det ser ut i dag”, säger Martin Frey.

Hur mycket pengar Schibsted hittills har lagt ned för att få igenom Hemnet-affären är inte känt. Men av allt att döma rör det sig om ansenliga summor.

Enbart betalningen till  Fastighetsmäklarförbundet (FMF) för att få till en överenskommelse hamnade på 7,5 miljoner kronor, kunde Di Digital nyligen berätta.

Läs även: Mäklarförbundet fick 7,5 miljoner i ”signing fee” från Schibsted

Konkurrensverket befarar att Schibsteds köp av Hemnet skulle hämma konkurrensen på marknaden. Schibsted äger sedan tidigare bostadssajten Blocket Bostad. Inför Hemnet-affären licensierade mediekoncernen ut mäklardelen av Blocket Bostad till företaget Bovision, men bostadssajten är fortfarande i Schibsteds ägo.

I förra veckan lämnade Konkurrensverket in en såkallad ansökan om fristförlängning hos tingsrätten eftersom myndigheten anser sig behöva mer tid för diskussioner mellan parterna. Efter den 8 juli kommer Konkurrensverket besluta om det ska yrka på förbud eller inte.

Läs även: Ljusning för Schibsteds miljardbud på Hemnet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer