Annons

Schibsteds bolåne-startup gör en pivot – utmanar storbankerna

Dag Wardaeus och Carl Johan Nordquist (th) grundade Bolånegruppen som nu bytt namn till Hypoteket.
Dag Wardaeus och Carl Johan Nordquist (th) grundade Bolånegruppen som nu bytt namn till Hypoteket. Foto: Pressbild.
Schibsted-backade Bolånegruppen började med kollektivförhandlingar med banker. Nu ändrar bolaget inriktning och ska till hösten utmana storbankernas bolånemarknad med en modell från Holland.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bolånegruppen (NTL) grundades av Carl Johan Nordquist och Dag Wardaeus 2014. Bolagets affärsidé byggde på att bolaget skulle förhandla ned bolåneräntorna hos bankerna för större grupper av privatpersoner åt gången.

Över 350 miljarder i svenska bolån kan flytta ut från storbankerna inom fyra år.

Nu har bolaget gjort en ”pivot” och ändrat namn till Hypoteket. Istället för att förhandla ned räntorna hos bankerna vill bolaget nu ta över hela bolåneprocessen och förmedla bolån via en fond som pensionsfonder och försäkringsbolag kan investera i. 

”Vi har de tillstånd som behövs och är godkända av Finansinspektionen. Vi har också en teknisk plattform som ger bolånekunden en helt annan upplevelse än vad man är van vid. Nu jobbar vi med att nå ut med information till försäkringsbolag och pensionsfonder om vår tjänst och att vi släpper den efter sommaren”, säger Carl Johan Nordquist.

Läs även: Schibsted investerar i prispress på bolån 

Idén att starta en fond för bolån med kapital från försäkringsbolag och pensionsfonder kommer från Holland, där storbankerna har tappat marknadsandelar till de nya aktörerna på bolånemarknaden.

Precis som i Sverige hade Holland en situation där bankerna stod för en stor majoritet av bolånemarknaden tidigare. I dag har pensionsfonderna i landet tagit tolv procent av marknaden och i fjol utgjorde storbankernas andel av nyutlåningen för första gången mindre än 50 procent.

Foto: Jesper Frisk

Carl-Viggo Östlund kliver in som ordförande i Hypoteket. Foto: Jesper Frisk.

Carl-Viggo Östlund, tidigare vd på Nordnet och SBAB, har klivit in som styrelseordförande på Hypoteket. Han ser förändringen i Holland som ett startskott på en ny trend.

”Vi ser hur flera europeiska marknader följer Hollands exempel, och nu är det dags på den svenska marknaden. Bankerna får oerhört svårt att hindra denna utveckling. Om vi inleder samma omstöpning som skett i Holland kan över 350 miljarder i svenska bolån ha flyttat ut från storbankerna inom fyra år”, säger Carl-Viggo Östlund i ett skriftligt meddelande. 

Läs även: Avanza får ny vd: Boost för bolån? 

I fjol investerade Schibsted en okänd summa i Bolånegruppen, och blev därmed en minoritetsägare i bolaget. Enligt Bolånegruppens senaste bokslut gjordes en nyemission på 5 miljoner kronor i fjol, vilket kan antas vara Schibsteds investering. Redan när bolaget tog in kapitalet var grundarna inställda på att ändra bolagets tjänst. 

”Vi startade Bolånegruppen för att vi tyckte att bankernas bolånetjänster inte fungerade speciellt bra. Med gruppförhandlingarna kunde vi få ett transparent pris men däremot lyckades vi inte förenkla processen för våra kunder. Enda sättet att göra det är att konkurrera med bankerna och ta fram en bättre bolåneprodukt”, säger Carl Johan Nordquist.

Om vi inleder samma omstöpning som skett i Holland kan över 350 miljarder i svenska bolån ha flyttat ut från storbankerna inom fyra år.

Genom att flytta ut bolånen från storbankerna tror Carl Johan Nordquist att man kan skapa mer transparens på bolånemarknaden, ge kapitalplacerarna bättre avkastning och bolånekunderna en bättre bolåneränta. Det är samma mål som han har haft hela tiden och ser därför bolaget "pivot" som rätt liten. 

”Ur vårt perspektiv är det egentligen inte en pivot. Vi ser det mer som att vi inte lyckades komma hela vägen fram med den gamla produkten och att vi därför ändrade den. Sen blev det en ganska rejäl ändring men vi har fortfarande samma drivkraft som tidigare”, säger Carl Johan Nordquist. 

Läs mer: Låneförmedlaren Consector lanserar app för bolån

 

Hypoteket sitter i Schibsteds lokaler i centrala Stockholm. Förutom Hypoteket finns även Mittbolån, Lendo och Compricer i Schibsteds fintechportfölj. För Carl Johan Nordquist har Hypoteket ännu inget behov att ta in nytt kapital.

”Än så länge klarar vi oss på det kapital vi har och samarbetet med Schibsted har fungerat jättebra.”

Läs även: Schibsted och Lendos grundare bakom ny lånestartup 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer