Hoppa till innehållet

Schibsteds bolåne-startup gör en pivot – utmanar storbankerna

Schibsted-backade Bolånegruppen började med kollektivförhandlingar med banker. Nu ändrar bolaget inriktning och ska till hösten utmana storbankernas bolånemarknad med en modell från Holland.

Dag Wardaeus och Carl Johan Nordquist (th) grundade Bolånegruppen som nu bytt namn till Hypoteket.
Dag Wardaeus och Carl Johan Nordquist (th) grundade Bolånegruppen som nu bytt namn till Hypoteket.Foto: Pressbild.

Bolånegruppen (NTL) grundades av Carl Johan Nordquist och Dag Wardaeus 2014. Bolagets affärsidé byggde på att bolaget skulle förhandla ned bolåneräntorna hos bankerna för större grupper av privatpersoner åt gången.

Över 350 miljarder i svenska bolån kan flytta ut från storbankerna inom fyra år.

Nu har bolaget gjort en ”pivot” och ändrat namn till Hypoteket. Istället för att förhandla ned räntorna hos bankerna vill bolaget nu ta över hela bolåneprocessen och förmedla bolån via en fond som pensionsfonder och försäkringsbolag kan investera i. 

”Vi har de tillstånd som behövs och är godkända av Finansinspektionen. Vi har också en teknisk plattform som ger bolånekunden en helt annan upplevelse än vad man är van vid. Nu jobbar vi med att nå ut med information till försäkringsbolag och pensionsfonder om vår tjänst och att vi släpper den efter sommaren”, säger Carl Johan Nordquist.

Läs även: Schibsted investerar i prispress på bolån 

Idén att starta en fond för bolån med kapital från försäkringsbolag och pensionsfonder kommer från Holland, där storbankerna har tappat marknadsandelar till de nya aktörerna på bolånemarknaden.

Precis som i Sverige hade Holland en situation där bankerna stod för en stor majoritet av bolånemarknaden tidigare. I dag har pensionsfonderna i landet tagit tolv procent av marknaden och i fjol utgjorde storbankernas andel av nyutlåningen för första gången mindre än 50 procent.

Foto: Jesper Frisk

Carl-Viggo Östlund kliver in som ordförande i Hypoteket. Foto: Jesper Frisk.

Carl-Viggo Östlund, tidigare vd på Nordnet och SBAB, har klivit in som styrelseordförande på Hypoteket. Han ser förändringen i Holland som ett startskott på en ny trend.

”Vi ser hur flera europeiska marknader följer Hollands exempel, och nu är det dags på den svenska marknaden. Bankerna får oerhört svårt att hindra denna utveckling. Om vi inleder samma omstöpning som skett i Holland kan över 350 miljarder i svenska bolån ha flyttat ut från storbankerna inom fyra år”, säger Carl-Viggo Östlund i ett skriftligt meddelande. 

Läs även: Avanza får ny vd: Boost för bolån? 

I fjol investerade Schibsted en okänd summa i Bolånegruppen, och blev därmed en minoritetsägare i bolaget. Enligt Bolånegruppens senaste bokslut gjordes en nyemission på 5 miljoner kronor i fjol, vilket kan antas vara Schibsteds investering. Redan när bolaget tog in kapitalet var grundarna inställda på att ändra bolagets tjänst. 

”Vi startade Bolånegruppen för att vi tyckte att bankernas bolånetjänster inte fungerade speciellt bra. Med gruppförhandlingarna kunde vi få ett transparent pris men däremot lyckades vi inte förenkla processen för våra kunder. Enda sättet att göra det är att konkurrera med bankerna och ta fram en bättre bolåneprodukt”, säger Carl Johan Nordquist.

Om vi inleder samma omstöpning som skett i Holland kan över 350 miljarder i svenska bolån ha flyttat ut från storbankerna inom fyra år.

Genom att flytta ut bolånen från storbankerna tror Carl Johan Nordquist att man kan skapa mer transparens på bolånemarknaden, ge kapitalplacerarna bättre avkastning och bolånekunderna en bättre bolåneränta. Det är samma mål som han har haft hela tiden och ser därför bolaget "pivot" som rätt liten. 

”Ur vårt perspektiv är det egentligen inte en pivot. Vi ser det mer som att vi inte lyckades komma hela vägen fram med den gamla produkten och att vi därför ändrade den. Sen blev det en ganska rejäl ändring men vi har fortfarande samma drivkraft som tidigare”, säger Carl Johan Nordquist. 

Läs mer: Låneförmedlaren Consector lanserar app för bolån

 

Hypoteket sitter i Schibsteds lokaler i centrala Stockholm. Förutom Hypoteket finns även Mittbolån, Lendo och Compricer i Schibsteds fintechportfölj. För Carl Johan Nordquist har Hypoteket ännu inget behov att ta in nytt kapital.

”Än så länge klarar vi oss på det kapital vi har och samarbetet med Schibsted har fungerat jättebra.”

Läs även: Schibsted och Lendos grundare bakom ny lånestartup 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera