Annons

Se den blivande miljardären springa världen runt

En episk video av Klarnamiljardärerna, techfesten som kom av sig och Elon Musks spelvanor är några av veckans snackisar, enligt Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Många känner till historien historien hur tre Handelsstudenter 2005 lade fram idén kring ett digitalt fakturabolag och blev sågade till fotknölarna av juryn. Sebastian Siemiatkowski, Victor Jakobsson och Niklas Adalberth hade dock turen att bli uppfångade av affärsängeln Jane Walerud. Hon gick då in med 600.000 kronor och sina expertkunskaper inom it. En affär som betalat sig – i dag värderas Klarna till 53 miljarder kronor.

Läs mer: Klarna: ”Vi är Europas största privata fintechbolag” 

Men Sebastians och Niklas historia sträcker sig längre bak än så. De är födda nästan samtidigt, 16 dagar ifrån varandra. De lärde känna varandra i skolan och jobbade tillsammans en sväng på Burger King. 22 år gamla bestämde de sig sedan för att se världen. Detta utan att flyga och med en knaper reskassa. Det sägs att de tog sig jorden runt på 147 dagar genom att lifta, åka tåg och fraktfartyg.

Resan började och slutade i St Moritz i Schweiz, där de hade grävt ned en flaska champagne. Vill du uppleva den resan så kan du spana in guldkornet ”Running Man 2.0” på Youtube. Det är Sebastian Siemiatkowski som står bakom kameran och fångar när Niklas Adalberth springer förbi diverse landmärken världen över.

Sedan 2016 har Niklas Adalberth sadlat om till impact-investerare. Genom hans Norrsken verkar han för bolag som ska göra världen bättre och samtidigt tjäna pengar. Tidigare i dag kunde vi berätta att han nu har ägnat över en miljard kronor åt detta. Samtidigt går techprofilen Natalia Brzezinski in i Norrskens styrelse. Hon är mest känd som vd för bolaget Symposium, som står bakom den uppmärksammade konferensen Brilliant Minds i Stockholm.

Läs mer: Klarna-grundaren går in med 300 miljoner till i Norrsken 

På måndag anordnar även vi på Di tillsammans med Norrsken konferensen Impact Summit. På scen står förutom Niklas Adalberth även Northvolts Peter Carlsson. Hoppas vi ses där!

Se programmet för Impact Summit här: De bästa idéerna för de största utmaningarna​ 

I veckan besökte jag och vår reporter Johannes Karlsson Sthlm Tech Fest och passade på att podda därifrån. Jag har hört talas om eventet som en stor händelse i Stockholms techvärld. Väl på plats så blev det många kramar och intressanta möten med såväl startupfolk som investerare. Dock var det många som verkade lite småtrötta. De längtade snarare ut i världen till Slush, SXSW eller London Tech Week. Vissa tycktes sakna en röd tråd i programmet och hade mest ett tätt mötesschema. Andra lyfte att panelerna saknade nörderi och diskussion – att det var många sponsorer i panelerna eller företagare som ville sälja in sig själva.

Läs mer: Hans app utmanar finansvärlden – med 7 miljoner användare: ”Att sälja till en bank är inget alternativ” 

Det sägs att mannen bakom det hela, Tyler Crowley, har letat efter köpare till sitt verk. Kanske han har tröttnat lite och vill lämna över Sthlm Tech. De hetaste talarna var också med på länk, istället för att vara på plats, och det blev en del strul med tekniken.

Mest fascinerande var när libertarianen och programmeraren John McAfee först halsade ett rent glas whisky och sedan fortsatte med en paraplydrink. Väggarna bakom honom var täckta i stanniolfolie och en grå-vit-randig handduk i äkta konspirationsteoretikeranda.

Länk till twitter

På onsdagskvällen höll EQT i vanlig ordning i sin beryktade kräftskiva. Det sägs att det brukar gå vilt till på båten när kapitalet möter entreprenörer över snapsvisor – kräfthatten hamnar snabbt på sned. I år sägs det det dock att det gick betydligt lugnare till, så kanske en och annan affär roddes i hamn. Techbuddys grundare Tahero Nori, som hade flygit in från expansionsarbetet i Spanien, styrelseproffset Tuva Palm, Dashl-grundarna Nina Akbari och Arbilina Nissan är några som ska ha synts i vimlet.

Själv drog jag till invigningen av Wework. Där var det festlig stämning trots att det har varit diverse strul kring coworkingjättens börsnotering på sistone. 

Läs mer: Källor: Wework till börsen inom två veckor 

Läs mer: Värderingen halverad - nu uppges storägaren vilja stoppa noteringen 

Utanför entrén stod det som det sig bör ett antal elscootrar parkerade. En från Circ hade fått riktigt spel och avgav ett larm som påminde om en skadeskjuten fågel. När jag kom ut flera timmar senare höll den fortfarande på. Jag har själv fått stå ut med larmen i sommar, nedanför mitt sovrumsfönster ligger en busstation där det parkeras flitigt med elscootrar. Vissa nätter står det en Voi eller en Tier och tutar hela natten. Är de pipande elscootrarna nästa ärende för Stockholms stad?

Superentreprenören Elon Musk är känd för sitt elbilsbolag Tesla och rymdäventyr Space X. Han har även höjt en del ögonbryn för sitt twittrande. Men Elon är tydligen också en gamer. Till svenska spelstudion Midjiwans glädje är Musk ett fan av deras ”The Battle of Polytopia”. På Twitter ställde han sig frågan om vi inte alla egentligen lever i spelets värld.

Länk till twitter

Midjiwan blev så glada att de hackade ihop en specialversion med Tesla-bilar. 

Om du har missat något av de senaste Mitt i Bruset finns de här:

Läs mer: Nytta förenas med nöje i Kinneviks kvarter 

Läs mer: Så fångar du en superinvesterare 

Läs mer: Näringslivstoppen gasade på i glädjeyran 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer