Hoppa till innehållet

Se upp i backen när topparna håller hov i Åre

Spotify utmanar Apple, Voi utmanar Lime och Prisjakt och Pricerunner bråkar om vem som är bäst på att jämföra. Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz väljer tåget istället för flyget – och undrar vem som blir ”kung i baren” under Di Digitals Årevecka.

Nu har flygskammen även drabbat mig. Minisemestern blev en spontan tågluff, något jag varmt rekommenderar. Diverse appar gör att man bara kan hoppa på ett tåg med några minuters varsel och boka boendet på vägen.

Transporter står som bekant för en stor del av utsläppen. Elektrifierade fordon är vägen framåt enligt många. Samtidigt här hemma i Sverige har elscootrarnas hållbarhet ifrågasatts då de tydligen snabbt går sönder. Vi undrar lite om det ligger ett elscooterberg på en soptipp någonstans.

Nyligen anordnades Austins årliga konferens SXSW. Över 100 000 besökare flockas för att upptäcka det nyaste inom teknik, film och musik. ”Svenskgänget” växer för varje år och umgänget fortsätter efter Texasresan. Många är ordentligt frälsta – en av mina kontakter har redan bokat resan till nästa år.

I år översvämmades också Austin av 9 000 elscootrar från bland annat Uber, Bird och Lime. Många hoppade på trenden på grund av eventens utspridning och diverse trafikomläggningar. 

Ibland var det dock inte så lyckat. Flera sågs vurpa (regnvåt betong och lena scooter-hjul är en farlig kombination). Flera ska ha fått åka akut till tandläkaren efter att ansiktet hamnat i asfalten. Rykten florerade också om benbrott och att någon setts åka elscooter på motorvägen i fel riktning.

Läs mer: Trots starka reaktioner: Inga krav på elscootrarna 

Här på redaktionen laddar vi inför Åre nästa vecka. Parallellt med Åre Business Forum arrangerar Di Digital Impact Summit för första gången. Vi kommer att ha flera tunga profiler på scenen för att diskutera hur innovationer, entreprenörer och tech kan göra världen bättre. Några av dem är: Google-chefen Anna Wikland, Niklas Adalberth, Klarnagrundaren som nu fokuserar på egna stiftelsen Norrsken, digitaliseringsministern Anders Ygeman och investeraren Susanna Campbell.

Programmet för Impact Summit hittar du här. 

Det finns skäl till att Åredagarna kallas för ”Nordens Davos”. När tungviktare samlas på ett hotell i vacker fjällmiljö blir det hög energi och intressanta möten. Det är ett hektiskt schema med talare på scenen, affärsuppgörelser i korridorerna, skidåkning (dock med viss risk – Anna Kinberg Batras assistent bröt benet häromåret när hon ska ha försökt åka ifatt skidesset och dåvarande moderatledaren) och så en del festande. I sällskapet är det inte heller självklart vem som är ”kung i baren” – även om det oftast är en fastighets-vd eller finanstopp som håller hov.

Apropå män som gillar att jämföra sig med varandra. I förra veckan skrev vi om Pricerunner. Vd:n Niklas Storåkers menade då att hans jämförelsesajt var störst i Sverige. Men Prisjakt.nu var snabba med att höra av sig och vi justerade faktiskt i texten. I veckan skrev vi om att Prisjakt är störst sett till omsättning 2018, medan Pricerunner är större sett till antalet anslutna butiker. Båda lever gott på att jämföra. Pricerunner har en rörelsemarginal på 25 procent, medan Prisjakts ligger på hela 31 procent. 

Läs mer: Prisjakt rycker ifrån ärkerivalen Pricerunner 

En händelse som skulle ha kunnat passa i Mitt i bruset, men som fick bli en nyhet istället, kretsar kring domännamnet Wework.se. Tydligen ägs det inte av coworkingjätten. Det var extra uppenbart när det en tid pekades om till en sajt för sexleksaker istället. Kanske läge för Wework att köpa loss Wework.se? Sånt där bakgrundssurr kan ju lätt bli irriterade. 

Läs mer: Techjättens svenska domän ledde till sajt för sexleksaker 

EU-toppen Margrethe Vestager var på blixtbesök i Lund i veckan. Konkurrenskommissionären har blivit techbolagens största motståndare inom EU. Nu kandiderar hon till jobbet som EU-kommissionen ordförande

Det kanske vore bra för Daniel Ek. Vestager verkar positivt inställd till Spotifys olika klagomål mot Apple. ”Daniel Ek talade i Berlin för någon vecka sedan. Han var väldigt övertygande”‚ sa Margerethe Vestager bakom kulisserna vid intervjun med Di Digital.

Läs mer: EU-toppen till Di Digital: Stycka Facebook ”ett alternativ” 

 

 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera