Annons

SEB: Enklas bolån kan få ”betydande inverkan på marknaden”

Foto: Jessica Gow/TT
Enklas erbjudande om ett bolån med en ränta på 0,95 procent kan få ”betydande inverkan på marknaden”. Det skriver SEB Equity Research i en hemlig kundrapport. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Enkla, bolaget bakom jämförelsetjänsten Lånbyte, lanserade under måndagsmorgonen ett nytt erbjudande om bolån som utmanar storbankerna på dess hemmamarknad. Erbjudandet riktar sig till personer med befintliga bolån på under 5 miljoner kronor. Enkla erbjuder dem att byta till ett lån med en rekordlåg ränta på 0,95 procent bundet på tre år. 

Nyheten avslöjades i en exklusiv intervju i Di Digital och Dagens Industri under söndagskvällen.

Jämför bolåneräntor – från 1,25% (extern tjänst)

Läs mer: De utmanar storbankerna med bolåneränta på 0,95 procent 

”Intresset är enormt. Vi har fått intresseanmälningar från tusentals kunder som motsvarar cirka 5 miljarder kronor sedan imorse”, säger Alexander Widegren, vd och grundare på Enkla och dess moderbolag Simplex.

Det är 60 punkter lägre än storbankernas tremånadersräntor och 30 punkter lägre än andra spelare som Stabelo/Avanza.

Enklas mål är att låna upp 100 miljarder kronor på 18 månader genom att utfärda bostadsobligationer på den internationella marknaden. Lyckas man med det kapar man åt sig drygt 3 procent av den svenska marknaden för bolån.

På SEB Equity Research, som analyserar aktiemarknaden på uppdrag av olika investerare, menar att erbjudandet kan få en ”betydande inverkan på marknaden". 

I en hemlig analys till kunderna skriver man att bolåneerbjudandet från uppstickaren Enkla.com, som presenterades på måndagen, är det första från en utmanare som kan få betydande inverkan på den svenska bolånemarknaden.

Enklas erbjudande om treåriga bundna bolån, med en ränta på 0,95 procent, beskrivs som mycket konkurrenskraftigt.

"Det är 60 punkter lägre än storbankernas tremånadersräntor och 30 punkter lägre än andra spelare som Stabelo/Avanza", skriver bankanalytikerna.

Analytikerna vid På SEB Equity Research tvivlar visserligen på om Enkla kan nå volymen på 100 miljarder kronor vid slutet av år 2019. Men de tror ändå att volymerna kan bli betydande, vilket skulle hålla tillbaka volymtillväxten för de fyra storbankerna och pressa deras marginaler.

Di Digital / Nyhetsbyrån Direkt 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer