Annons

SEB expanderar blockchain-satsning

Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB.
Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB.
SEB:s vd Johan Torgeby lyfte under fredagen fram ett pilotprojekt kring blockkedjeteknik. Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB, förklarar för Di Digital vad nästa steg ska bli.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SEB:s vd Johan Torgeby lyfter fram bankens satsningar på blockkedjeteknik i vd-ordet till bankens kvartalsrapport under fredagen.

”Som första bank i Norden har vi använt blockkedjeteknik så att en av våra storföretagskunder kan göra koncerninterna utlandsbetalningar på några sekunder”, skriver han. 

Läs mer: SEB:s vd: ”Vi är första bank i Norden att använda blockkedjeteknik”  

Paula da Silva, chef för transaktionstjänster på SEB, benar ut detaljerna för Di Digital: 

Vi vill expandera detta till fler SEB-filialer och kunder.

”Vi har använt ett blockkedje-protokoll från Ripple, ett bolag baserat i Silicon Valley. De har ett protokoll som man kan ladda ner från molnet gratis och vi har integrerat det med vår egen tekniska infrastruktur. Vi använder det för alla överföringar mellan SEB:s kontor i Stockholm och SEB:s kontor i New York för en av våra kunder”, säger hon i en intervju med Di Digital.

Vad är nästa steg i SEB:s satsning på blockkedjeteknik?

”Det har vi inte bestämt fullt ut. Det här rör sig ju om koncerninterna överföringar. Men vi vill expandera detta till fler SEB-filialer och kunder.”

Corda använder vi främst till handelsrelaterade flöden.

Hur relaterar detta till SEB:s satsningar på bankkonsortiet R3:s plattform Corda?

”Det är ytterligare ett spår. Corda använder vi främst till att testa remburs-flöden, det vill säga handelsrelaterade flöden där SEB agerar mellanhand och garanterar betalningarna. Det handlar om att skapa bäst kundnytta.”

SEB Venture Capital har ju även investerat i bitcoin-bolaget Coinify. Har ni börjat integrera deras tjänster också?

”Nej det har vi inte, men vi tar mycket intryck från den världen. Coinify levererar ju lösningar som kopplar kryptovalutor till vanliga valutor och vi vill förstå hur den marknaden utvecklar sig.”

Läs mer: Blockchain-grupp tar in en miljard – SEB och Nordea deltar  

I slutet av maj stod det klart att storbankerna SEB, Nordea och Danske Bank bidragit med tiotals miljoner kronor när det internationella bankkonsortiet R3 tog in närmare en miljard kronor för satsningar på blockchain-liknande teknik.

SEB gick då in med cirka 20 miljoner kronor, enligt uppgift till Di Digital. 

”Jag kan bekräfta SEB är med i denna investeringsrunda”, sa David Sonnek, chef för bankens riskkapitalbolag SEB Ventures, till Di Digital den 23 maj utan att vilja bekräfta summan.

Satsningen kretsar kring Corda, R3:s plattform för transaktioner med hjälp av distribuerade digitala liggare, en teknik besläktad med blockchain, som är grunden till hur kryptovalutan bitcoin skickas mellan användare. 

R3 backas av internationella storbanker som SBI Group, Bank of America Merrill Lynch, HSBC, UBS, Wells Fargo med flera, samt Singapore-fonden Temasek och it-jätten Intel. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer